Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Федоров розповів, що зробило б університети в Україні ефективнішими

У Міністерстві цифрової трансформації запропонували три головні інновації, завдяки яким вдасться змінити роботу українських університетів.

Відповідну пропозицію зробив віцепрем’єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час конференції Forbes Tech у Львові.

Однією з ініціатив Федоров запропонував створити при університетах наглядові ради, які будуть обирати ректора.

Зараз дивляться

– Від ректора залежить, які він ставить KPI, як він буде менеджмент наймати. Так працює УКУ або виші у США, – зазначає Федоров.

Окремою інновацією стало б фінансування університетів, щоб заклади вищої освіти отримували гроші не лише за бюджетні місця від держави. Серед факторів, за які університетам можуть виділяти фінансування, Федоров назвав досягнення в науці, залучення іноземних спеціалістів, запуск нових напрямків, залучення нових студентів та маркетинг.

Окремо міністр запропонував запровадити гранти для спеціальностей, які на сьогодні не є пріоритетними для держави, зокрема юристів та економістів. Для вступу на такі напрямки Федоров пропонує видавати кращим випускникам гранти, щоб вони самі вирішували в який виш їм йти навчатися.

– Гранти, ефективні ректори та зміна системи фінансування – це те, що змінить нашу освіту, – вважає Федоров.

Нагадаємо, 31 жовтня експрезидента Київстару Петра Чернишова призначили радником міністра освіти Оксена Лісового з питань корпоративного управління в університетах та розвитку університету Київський авіаційний інститут, який утворився після реорганізації НАУ.

Наглядова рада КАІ обиратиме та звільнятиме ректорів, затверджуватиме кандидатури деканів і проректорів, залучатиме інвестиції від бізнесу, писав тоді Федоров.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!
Джерело: Forbes Україна

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-26 01:09:25