Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Скільки коштує розлучення в Україні 2023: усі витрати та суми

Під час розлучення колишнє подружжя має сплатити судовий збір. Його вартість може змінюватися залежно від ситуації. Наприклад, якщо подружжя розлучається через суд і має спільних дітей, це може збільшити вартість послуг. Якщо подружжя не має спільних дітей і суперечок з приводу майна, ціна буде нижчою. Скільки коштує розлучення в Україні 2023 – читайте в матеріалі Фактів ICTV

Скільки коштує розлучення в Україні 2023 – усі витрати

Сума витрат за розлучення залежить від того, де саме його реєструють. Розірвати шлюб можна через РАЦС і через суд.

Розлучення через РАЦС

Розірвання шлюбу через РАЦС можливе за спільної згоди подружжя без спільних дітей до 18 років. Вартість розлучення через РАЦС набагато нижча, ніж вартість розлучення через суд.

Зараз дивляться

За реєстрацію розлучення в РАЦСі у 2023 році необхідно сплатити державне мито у розмірі 8,5 грн (0,5 неоподаткованого мінімуму доходів громадян). Цю суму сплачує один із подружжя. Квитанція про оплату мита є обов’язковим документом, що додається до заяви про розлучення.

Додаткові послуги, які пропонують РАЦСи, як–то заповнення заяви або підготування документів, також платні. Їхня вартість залежить від регіону України.

Розлучення через суд

За подання заяви про розлучення стягується плата – судовий збір.

Розмір судового збору за подання позову на розлучення в Україні становить 1073,6 грн. Ця сума може змінюватися залежно від:

  • наявності спільних дітей;
  • наявності майнових спорів;
  • залучення адвоката або юриста;
  • залучення довіреної особи за неможливості відвідувати судові засідання.

Кожна вимога в позовній заяві оплачується окремо. Якщо позовна заява містить декілька вимог, то, відповідно, потрібно сплатити судовий збір за кожну вимогу окремо:

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!
  • Судовий збір за подання позову про розділ майна при розірванні шлюбу становить 1% від ціни позову. Ця сума має бути не меншою ніж 1073,60 і не більшою від 7767,00 грн.
  • Вартість послуг юриста чи адвоката варіюється від 5000 до 50 000 гривень. Сума залежить від кваліфікації та досвіду юриста, а також від складності справи.

До суми послуг під час розлучення в суді можуть додатися: вартість нотаріальних послуг, послуг експерта у разі, якщо є спір щодо поділу майна, а також переклад документів іншою мовою.

Можливо, при розлученні доведеться сплатити судові витрати на забезпечення доказів (наприклад, щоб домогтися копії будь-яких документів).

Розлучення через суд сплачує людина, яка подає позов.

Сказати точно, скільки коштує розлучення в Україні 2023 року та які будуть витрати, не вдасться. Кожен випадок індивідуальний. Сума залежатиме від складності ситуації та вимог подружжя, що розлучається.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-23 17:32:38