Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Україна не повинна мати переваг перед Балканами у вступі до ЄС – Австрія

Лідери Євросоюзу не повинні надавати перевагу Україні перед країнами Західних Балкан при прийнятті рішення про початок переговорів про вступ наступного місяця.

Про це заявив глава МЗС Австрії Олександр Шалленберг, повідомляє Financial Times.

За його словами, необхідно закріпити Україну та Боснію і Герцеговину в орбіті ЄС, щоб протистояти російському впливу. Зміцнення стабільності в обох регіонах – Східній та Південно-Східній Європі – є однаково важливим.

Зараз дивляться

Міністр вважає, що було б “геостратегічною катастрофою”, якби комісія дивилась на західні Балкани “під збільшувальним склом і з рожевими окулярами на України”.

– Не можна, щоб одні групи були на швидкісній смузі, а інші – на службовій, – додав він.

Відповідаючи на запитання, чи розглядає Австрія можливість накласти вето на початок переговорів про вступ з Україною, якщо Боснії не буде дано зелене світло для переговорів, Шалленберг сказав, що дискусії “вже йдуть у правильному напрямку”.

– Будуть дуже гарячі дебати, і ми хочемо, щоб сигнали були рівними в обох напрямках з геостратегічних причин, – сказав глава МЗС Австрії.

Зазначено, що Шалленберг є рішучим прихильником поступового розширення, коли країни-кандидати інтегруються в галузеві програми і політику до повного членства. За його словами, ЄС потребує іншого підходу, ніж під час попередніх хвиль розширення у 2004, 2007 та 2013 роках, коли питання було бінарним: “вступати або не вступати”.

– Якщо буде збережено старий підхід, Україна, ймовірно, ніколи не стане його частиною… до певної міри, – сказав Шалленберг.

8 листопада президент ЄК Урсула фон дер Ляєн заявила, що Єврокомісія рекомендує розпочати переговори щодо вступу України та Молдови до Євросоюзу.

За її словами, під час останнього візиту в Київ вона переконалася, що Україна на 90% виконала відповідні кроки для вступу до ЄС.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!
Джерело: Financial Times

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-23 10:07:31