Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Україна не буде робити виключень для Угорщини на шляху до ЄС – Стефанішина

Представники української влади проводять двосторонні переговори з кожною з держав, чиї меншини живуть на території України, щоб виконати критерії Європейської Комісії для відкриття переговорів про вступ із ЄС. Разом з тим, український уряд не робитиме жодних “особливих виключень” для жодної меншини.

Про це заявила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтерв’ю Українській правді.

За її словами, те, що Угорщина “найголосніше кричить” про угорську нацменшину в Україні, “взагалі не означає, що в угорської меншини в Україні є якась особлива проблематика”.

Зараз дивляться

– Ми в такому самому діалозі, наприклад, з румунською стороною. Румунська меншина – одна з найбільших меншин в Україні. Так само Молдова визнала румунському національною мовою, тепер румунськомовне населення в Україні ще збільшиться. Але ми в діалозі і немає такого крику, – пояснює Стефанішина.

Віцепрем’єрка каже, що Україна змінить законодавство про нацменшини передусім з огляду на питання з освітнім процесом.

– Наш етап переходу на новий рівень законодавчого регулювання більш прогресивний. Він створить і ясність на місцях, тобто освітяни на місцях – у Закарпатській, в інших областях України – будуть мати більшу ясність стосовно організації навчального процесу, – каже вона.

Нагадаємо, 8 листопада глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн рекомендувала Європейській Раді розпочати переговори про вступ до Євросоюзу з Молдовою та Україною. Втім, остаточне рішення ухвалюватимуть президенти та глави урядів країн, що входять до ЄС під час засідання 14-15 грудня.

Примітно, що протягом останніх днів з’являються повідомлення про те, що Євросоюз може не підтримати початок переговорів про вступ України під час грудневого саміту. Так, за повідомленням Reuters, європейськими лідерами нібито розглядається можливість відкласти це рішення на березень 2024 року, оскільки в ЄС бракує єдності. Тим часом офіційний Будапешт публічно заявляє, що блокуватиме рішення щодо початку перегорів з Україною.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!
Джерело: Українська правда

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-23 01:02:33