Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Допомогу США Україні озброєнням схвалює 48% американців – опитування

У той час як законодавці у Вашингтоні розглядають можливість спрямувати Києву додаткові мільярди федеральної допомоги для протидії російській агресії, майже половина американського населення вважає, що США витрачають занадто багато коштів на допомогу Україні.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Центром вивчення суспільних проблем Associated Press-NORC.

Як зазначає AP, ці настрої, рухомі переважно республіканцями, допомагають пояснити посилення опозиції серед консервативних законодавців від Республіканської партії США в Конгресі, які відкидають спроби президента Джо Байдена схвалити новий транш допомоги Україні, стверджуючи, що ці гроші краще витратити на внутрішні пріоритети.

Зараз дивляться

Проте, за даними іншого опитування AP-NORC, кількість противників допомоги дещо знизилася порівняно з тим, що було місяць тому. Тепер 45% опитаних стверджують, що уряд США витрачає занадто багато коштів на допомогу Україні у війні проти Росії, порівняно з 52% у жовтні. Це зрушення, схоже, відбувається переважно за рахунок республіканців, зазначає AP: 59% тепер кажуть, що на допомогу Україні витрачається занадто багато коштів, але це менше, ніж 69% у жовтні.

Проте, опір республіканців продовженню допомоги Україні залишається сильним.

– Я розумію, що громадянам потрібна допомога, але мені здається, що ми витрачаємо надто багато грошей на Україну, у той час як у нас є свої проблеми тут, на нашій власній землі, які ми маємо вирішувати, – сказав Ерік Монделло, 40-річний житель міста Фаунтін, штат Колорадо. Вказавши на такі потреби, як медичне обслуговування ветеранів і бездомність у населених пунктах.

Більше третини (38%) дорослих американців вважають, що поточні витрати “приблизно відповідають нормі”, що трохи вище, ніж минулого місяця (31%). Серед республіканців майже 3 з 10 (29%) вважають, що поточні витрати приблизно відповідають дійсності, що вище, ніж 20% минулого місяця.

Пола Грейвс, 69 років, належить до числа тих, хто вважає, що обсяг витрат на Україну є правильним.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Путін, він відверто злий. Я думаю, що ні в кого не повинно бути жодних сумнівів. Він диктатор. Він порушує права людини, він дуже страшна людина, і якщо Україна впаде перед ним, хто буде наступним? Яка країна буде наступною?, – сказала Грейвс із міста Кловіс, штат Каліфорнія.

Грейвс, яка заявила, що не належить до жодної політичної партії, але схиляється до консервативних поглядів, сказала, що вважає США лідером на світовій арені, і додала: “Я думаю, що ми безумовно повинні ставити Америку на перше місце, але я не думаю, що це повинно бути першим і єдиним”.

Суперечки у Вашингтоні навколо допомоги Україні

Білий дім неодноразово домагався від законодавців ухвалення запропонованого Байденом у жовтні пакета надзвичайних видатків на суму приблизно $106 млрд, що включає понад $61 млрд спеціально на підтримку України у війні. В іншій частині заявки Байдена передбачено допомогу Ізраїлю в боротьбі з ХАМАС, кошти на різні пріоритети в Індо-Тихоокеанському регіоні та додаткові ресурси для регулювання міграції на південному кордоні.

Щодо України, то адміністрація Байдена все частіше попереджає, що джерела допомоги вичерпуються. У понеділок міністр оборони США Ллойд Остін, який відвідав Київ із неоголошеним візитом, заявив, що зусилля України з розгрому російських військ “мають значення для всього світу”, і пообіцяв, що підтримка США триватиме “протягом тривалого часу”.

Ця думка була підкріплена в Білому домі.

– Як сказав президент Байден, коли агресори не платять ціну за свою агресію, вони спричиняють ще більший хаос, смерть і руйнування. Вони просто продовжують діяти, і ціна та загрози для Америки та всього світу зростатимуть, – заявив у понеділок на пресбрифінгу в Білому домі Джон Кірбі, прессекретар Ради національної безпеки.

Однак за останні місяці Конгрес щонайменше двічі відкинув спроби Білого дому посилити підтримку України. Спочатку він проігнорував запит на виділення додаткових коштів у розмірі близько $40 млрд до закінчення терміну фінансування 30 вересня. Потім минулого тижня було ухвалено тимчасовий захід щодо фінансування, що забезпечує роботу уряду до початку наступного року, але без додаткової допомоги Україні.

У Сенаті невелика двопартійна група працює над законопроектом, який об’єднає нову допомогу Україні з більш суворими прикордонними заходами, щоб зняти побоювання республіканців, що США зосередилися на потребах за кордоном на шкоду проблемам, що виникають ближче до дому. Широка більшість сенаторів, як і раніше, підтримує допомогу Україні, а лідер сенатської меншості Мітч Макконнелл, незважаючи на ізоляціоністські настрої у своїй партії, є одним із найтвердіших прихильників Києва.

Сенатор Джон Тун, другий республіканець у Сенаті, заявив, що законодавці продовжать роботу над пакетом заходів щодо України під час канікул на День подяки та не чекатимуть середини січня – коли Конгрес зіштовхнеться з черговим крайнім терміном фінансування уряду – для вжиття заходів щодо України.

Великий знак питання перебуває в Палаті представників, де новий спікер Майк Джонсон, який голосував проти допомоги Україні як пересічний консерватор, широко висловлюється щодо необхідності протидії російській агресії, але водночас стикається з непокірними законодавцями від республіканців, які виявляють більшу ворожість до подальшої підтримки Києва.

Джонсон також наполягає на тому, щоб додаткова допомога Україні супроводжувалася посиленням прикордонних заходів, хоча далеко не факт, що будь-яка імміграційна угода, яка пройде через Сенат, очолюваний демократами, зможе пройти через Палату представників, контрольовану Республіканською партією.

Опитування населення США щодо війни в Україні

Половина дорослих американців вкрай або дуже стурбована тим, що вплив Росії становить пряму загрозу для США. Демократи (53%) і республіканці (51%) однаково занепокоєні впливом Росії, проте демократи частіше, ніж республіканці, вважають Україну країною, що має спільні цінності зі США, і підтримують збільшення допомоги Україні.

Близько половини населення (48%) схвалюють надання Україні озброєння (57% серед демократів, 42% серед республіканців). Приблизно 4 з 10 виступають за те, щоб спрямувати державні кошти безпосередньо в Україну (54% серед демократів, 24% серед республіканців).

Порівняно з вересневим опитуванням AP-NORC і Pearson, американці стали трохи частіше говорити про те, що США мають відігравати “менш активну роль” у вирішенні світових проблем. Трохи менше половини (45%) тепер вважають, що США мають бути менш активними, порівняно з 33% у вересні. Тільки 16% демократів вважають, що США мають відігравати активнішу роль, порівняно з 29% у вересні.

Пітер Ейнсіг, республіканець із Талси, штат Оклахома, заявив, що, як і раніше, вважає, що США мають відігравати певну роль за кордоном, але водночас його, як і раніше, турбують надмірні державні витрати і федеральний борг.

Проте, Ейнсіг сказав, що він був би більш схильний підтримати допомогу Україні, якби існував більший контроль за тим, як використовуються гроші за кордоном, а також строки, протягом яких США надаватимуть допомогу.

Четверо з десяти дорослих американців вважають Україну союзником, який поділяє інтереси і цінності США. Ця думка найпоширеніша серед демократів (53%), які набагато частіше, ніж незалежні (28%), республіканці (29%) і американці загалом, розглядають Україну як державу зі схожими цінностями і потребами.

Близько половини республіканців вважають Україну партнером, з яким США повинні співпрацювати, але кажуть, що вона не поділяє американських цінностей.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-23 00:19:39