Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

На ЗАЕС окупанти через витік реагентів переводять 5-й енергоблок у стан “холодного зупину” – МАГАТЕ

5-й енергоблок Запорізької АЕС російська окупаційна адміністрація переводить у стан “холодного зупину”. Там декілька днів тому стався витік реагентів із першого контуру реактора в другий.

Про це пише пресслужба Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

– Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) переводить свій реакторний блок №5 зі стану “гарячого” зупину в “холодний” і має намір визначити причину виявлення бору в контурі охолодження, залишаючи один із шести реакторів станції в гарячій зупинці для виробництва пари й тепла, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у режимі “гарячого зупину” буде працювати 4-й енергоблок. Крім того, окупанти запевнили МАГАТЕ, що не планують переводити у стан “гарячого зупину” 2-й енергоблок для заміни 5-го.

Зараз дивляться

– Після холодної зупинки ЗАЕС проведе тести, щоб визначити, чому у вторинному контурі охолодження одного з парогенераторів енергоблоку виявлено низький рівень бору, – йдеться у заяві.

Окупаційна адміністрація ЗАЕС повідомила експертам МАГАТЕ, які перебувають на станції, що концентрація бору у відповідному контурі охолодження залишається нижче меж, дозволених його технічними характеристиками.

Крім того, радіоактивності у вторинному контурі охолодження не знайдено. Щоб підтримати ядерну безпеку, в теплоносії першого контуру застосовується борована вода.

Нагадаємо, що 16 листопада стало відомо, що через злочинні дії російських окупантів на п’ятому енергоблоці Запорізької АЕС сталася аварія.

Фото: Енергоатом

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-22 18:37:34