Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Яка різниця між житловою субсидією та пільгою – відповідь ПФУ

Українці часто плутають такі поняття, як житлова субсидія та пільга на житлово-комунальні послуги. Деякі громадяни навіть вважають, що це одна й та сама виплата, тільки має різні назви. Це не зовсім так. Факти ICTV розповідають, у чому різниця між цими виплатами.

Чим субсидія відрізняється від пільги основні відмінності

Субсидія відрізняється від пільги категорією отримувачів.

Субсидія це грошова допомога родинам, доходи яких не дозволять їм самотужки в повному обсязі сплачувати кошти за спожиті житлово-комунальні послуги. Ця субсидія надається державою і залежить виключно від матеріального та майнового стану родини. Якщо домогосподарство має низький дохід, то воно може отримувати житлову субсидію.

Зараз дивляться

Умови призначення житлових субсидій та порядок їхнього надання визначається в Положенні про порядок призначення житлових субсидій (постанова № 848 Кабінету міністрів України від 21.10.1995).

Пільга це перевага, що надається визначеним категоріям осіб. Вона встановлюється законодавством і може бути надана, наприклад, багатодітним сім’ям, захисникам і захисницям України, членам сімей загиблих чи померлих ветеранів війни, ветеранам війни, дітям війни, постраждалим від аварії на Чорнобильській АЕС тощо.

Право на отримання пільг з оплати житлово-комунальних послуг у грошовій формі визначається Порядком надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу, затвердженим Постановою Кабінету міністрів України № 373 від 17.04.2019.

Підставою для надання пільги є посвідчення, де вказано до якої категорії пільговиків належить людина та яка саме знижка з оплати за житлово-комунальні послуги їй передбачена. Пільга на оплату житлово-комунальних послуг може надаватися як без урахування доходів, так і з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, залежно від категорії отримувачів.

Що краще субсидія чи пільга

Субсидія та пільга надаються державою на оплату комуналки, твердого та рідкого пічного побутового палива, а також на придбання скрапленого газу. Однак між виплатами є суттєва різниця, зазначають у Пенсійному фонді України.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Оформлення субсидії залежить виключно від рівня доходів родини. Отримати її може будь-хто з низьким заробітком. Для нарахування пільг у деяких випадках взагалі не враховують майновий стан. Щоб отримувати пільгу, потрібно бути зареєстрованим у Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги (ЄДАРП). Для реєстрації необхідно звернутися до місцевого центру надання адміністративних послуг або міської (селищної ради) з документами, що підтверджують пільговий статус.

Джерело: Урядовий портал

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-22 18:21:45