Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Два сценарії: прогноз розвитку ситуації на лівобережжі Херсонщини

Фото: Генштаб ЗСУ

Сили оборони України на лівому березі Херсонської області знайшли слабкі місця в російській обороні, заставши окупантів зненацька. Далі можуть розвиватися два можливі сценарії дій між військами України та Росії.

Про це заявив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в ефірі національного інформаційного телемарафону Єдині новини. Він відповів на питання, чи є лівобережжя Херсонської області зараз слабким місцем для росіян.

– Так. Ви знаєте, тут як сталося з лівобережжям? Я думаю, що багато в чому українські сили знайшли слабкі місця в обороні ворога. Вони прогавили висадку нашого десанту та подумали, що це буде просто якийсь рейд човнами. Значить, постріляли, як вони кажуть, і пішли назад на правобережжя на човнах? Ні, тут були інші дії.

Зараз дивляться

Тут пішла стабілізація ситуації плацдарму. Вони ж навіть не замінували узбережжя. Не вся ділянка лівобережжя виявилася замінованою, наприклад, як на Мелітопольському напрямку, де так щільно, що вони самі переходять в контратаки, коли не використовують важку техніку. На Мелітопольському напрямку вони використовують живу силу, тому що самі вже стільки мін накидали, що не знають, де вони лежать, – звернув увагу експерт.

На лівобережжі Херсонщини допоміг ефект раптовості

На думку Мусієнка, на лівому березі Херсонської області зіграв ефект раптовості, а українські сили скористалися слабким місцем ворога.

– Лівобережжя – інша ситуація. Що сталося? Мені здається, що був ефект раптовості. Вони не можуть не бачити наші сили на правобережжі, бо ведуть розвідку, мають безпілотники, супутники та інше. Але вони не думали, що це переросте в якусь операцію. Цей контингент, який залишився на лівобережжі Херсонщини, виявився… Ви ж розумієте, що була невелика кількість людей, кількасот на початках, два-три батальйони діяло, і вони почали витісняти ворога. Водночас почали працювати наша артилерія, яка використовує ефект висот з правобережжя, контрбатарейна боротьба, західні системи дають можливість подавляти вогневі точки ворога.

Російські війська сподівалися, що поставлять маячки по дереву і знатимуть, де є можливі висадки, і будуть бити артилерією. Коли подавили артилерійські точки, то стало важко боронитися там. Зайшли наші сили, почали розширювати цей плацдарм, витісняти ворога, в них пішла дезорганізація, порушилася координація управління, – зазначив Мусієнко.

Що відбуватиметься далі на лівому березі

Експерт додав, що наразі можуть розвиватися два сценарії, що відбуватиметься далі на лівому березі Херсонської області. На його думку, не можна стверджувати про закінчення українського контрнаступу.

– У них два вибори. Перший – це спробувати піти ва-банк, фактично в лобові атаки на наші позиції. Але там працює наша артилерія касетними снарядами. Йде їхня жива сила – це все відбивається, вони відходять. Вони досі цього не зробили, бо не можуть, їх відбивають.

Якщо вони не зможуть просунутися зараз, то, я думаю, будуть відходити. Це один зі сценаріїв, який буде. Вони відійдуть на інші рубежі, але всі не підуть на Авдіївський напрямок. Поки не припинилися атаки, то не можна сказати, що цей контрнаступ закінчився, – вважає військовий аналітик.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-18 18:50:24