Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Неприємний запах з рота: причини та як позбутися

Люди часто стикаються із проблемою неприємного запаху з рота. Вона може виникнути ситуативно після їжі, але в деяких випадках є симптомом серйозніших проблем зі здоров’ям. Про те, чим може бути викликаний неприємний запах із рота і як його позбутися, Фактам ICTV розповіла лікар-терапевт Дар’я Кухарішена.

Неприємний запах із рота: причини

За словами лікаря, постійний неприємний запах із рота, або галітоз у медичній термінології найчастіше викликають бактерії, які живуть у ротовій порожнині і за певних умов починають активно розмножуватися. А продукти їхньої життєдіяльності швидко перетворюються на сірковмісні гази, які ми і сприймаємо як неприємний запах.

Серед цих “сприятливих” умов може бути недостатня гігієна, але у деяких випадках причиною є серйозні захворювання.

Зараз дивляться

– Займатися самолікуванням не рекомендую. У такий важкий час у кожного має бути людина в білому халаті, якій можна довірити своє здоров’я. За постійного неприємного запаху з рота з походом до лікаря краще не затягувати, – каже лікар Кухарішена.

Причинами неприємного запаху з рота можуть бути:

  • гострі та хронічні захворювання ШКТ;
  • проблеми із зубами, яснами;
  • вживання алкоголю, тютюну та інших речовин;
  • порушення гормонального тла;
  • різка зміна раціону харчування;
  • сухість у роті (може бути професійною проблемою лекторів та дикторів або виникати від сильного стресу);
  • хропіння та сон з відкритим ротом (ранковий галітоз, що проходить після звичайних гігієнічних процедур);
  • хронічні запальні захворювання носоглотки (гайморит, ангіна);
  • цукровий діабет;
  • хвороби печінки;
  • приймання деяких ліків.

Як позбутися неприємного запаху з рота – поради лікаря

Дар’я Кухарішена зазначає, що специфічних ліків, які дають змогу вирішити проблему неприємного запаху з рота, не існує.

– Потрібно розуміти, що галітоз – це не якесь самостійне захворювання, а симптом, ознака того, що у вашому організмі щось йде не так. Щоб вирішити проблему, для початку потрібно встановити причину та усунути її, – пояснила лікарка.

Починати треба з візиту до сімейного лікаря, зазначає Кухарішена. Лікар збере анамнез та проведе первинний огляд. Після цього можна буде робити висновки про причини проблеми та складати план лікування.

Після встановлення передбачуваної причини сімейний лікар може призначити додаткові лабораторні або інструментальні обстеження та направити пацієнта для продовження лікування до вузького фахівця:

  • стоматолога;
  • гастроентеролога;
  • ендокринолога;
  • отоларинголога.

Запах з рота: як позбутися народними способами

Після того як лікар визначив причину неприємного запаху з рота та призначив відповідне лікування, можна доповнити його простими народними способами, що допомагають позбутися проблеми.

Спочатку відрегулюйте кількість води, яку ви п’єте протягом дня. Якщо в роті відчувається сухість, але лікар не виявив проблем зі слинними залозами – вам, ймовірно, просто не вистачає води.

Пийте часто і комфортними порціями. Якщо пити зовсім не хочеться, хоча б полощіть рот після кожного прийому їжі або коли сухість у роті посилюється. Це допоможе контролювати кількість бактерій, які спричиняють галітоз.

Крім цього, є низка продуктів та рослин, які допоможуть впоратися з неприємним запахом із рота:

  • Зелений чай містить антимікробні речовини, які пригнічують розмноження бактерій, що викликають запалення ясен.
  • Ароматичні масла (чайного дерева, гвоздики, кориці, базиліка) – мають антибактеріальну та протизапальну дії, їм також властивий сильний аромат, який додатково маскує запах із рота.
  • Спеції (фенхель, бадьян, кардамон, імбир) – можна використовувати, щоб освіжити дихання, наприклад, після вживання часнику або алкоголю.
  • Ароматні їстівні трави (м’ята, петрушка, кінза, розмарин, чебрець) – крім маскування запаху після їжі мають антибактеріальні властивості.
  • Йогурт і кефір містять пробіотичні бактерії, які витісняють шкідливі мікроорганізми, що викликають галітоз.

Щоб зробити полоскання з ароматичним маслом, додайте одну-дві краплі на склянку теплої води. Кожну порцію розчину полощіть у роті по 30 секунд, доки не використаєте його повністю. Зверніть увагу, що ефірні олії не можна ковтати, вони можуть бути токсичними! 

Якщо ви випадково проковтнули приготований розчин для полоскання, одразу випийте склянку води і намагайтеся більше пити протягом усього дня, щоб максимально знизити концентрацію ефірної олії в організмі. 

Найчастіше такого запобіжного заходу буде достатньо. Але якщо самопочуття раптом погіршиться, слід звернутися до лікаря.

З трав та спецій можна приготувати чай для освіження дихання та очищення піднебіння після їжі. Причому з них можна скласти будь-яку композицію, яка припаде вам до смаку, або додати до звичайного чаю. Вибрану спецію, траву або їхню суміш залийте окропом і дайте настоятися 5-10 хвилин.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-16 13:08:09