Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Вбивство на Харківщині письменника Вакуленка: оголошено підозри двом окупантам

Фото: Офіс генпрокурора

Прокуратура ідентифікувала двох російських військових, причетних до розстрілу українського дитячого письменника Володимира Вакуленка та вбивства ще трьох людей під час окупації Харківщини.

Їм повідомлено про підозру за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 27, ч. 1, ч. 2 ст. 28 та ч. 1, ч. 2 ст. 438 КК України).

Обидва окупанти – уродженці Луганська, проходять військову службу у 4 роті 4 батальйону 204 стрілецького полку мобілізаційного резерву так званої ЛНР 2 армійського корпусу 8 загальновійськової армії Південного воєнного округу ЗС РФ.

Зараз дивляться

Один із них – командир цієї роти з позивним Лев, інший – його підлеглий, кулеметник на прізвисько Удод.

Слідчі встановили, що 22 березня 2022 року озброєні підозрювані, які перебували в окупованій Капитолівці Ізюмського району, приїхали до будинку українського дитячого письменника Володимира Вакуленка, дізнавшись, що він засуджує дії РФ.

Окупанти провели обшуки і затримали письменника разом з його 14-річним  сином. Чоловіка намагалися схилити до співпраці, проте отримали рішучу відмову. Обох повернули додому, проте 24 березня повернулись, щоб знову забрати Вакуленка.

Після цього командир роти наказав своєму підлеглому, кулеметнику, застрелити письменника із пістолета Макарова. Від отриманих поранень письменник помер на місці.

Цим окупантам також інкримінують вбивства ще трьох цивільних, серед яких –  колишній учасник АТО та двоє чоловіків. Їх утримували у погребі та піддавали тортурам. А потім відвезли до лісу у Капитолівці і розстріляли.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

За даними експертизи, двоє вбиті пострілами з Макарова, а третього вони забили до смерті.

Доведено також факт жорстокого поводження окупантів з мирним населенням. Одному із затриманих вони засунули у рот гривневу купюру і пригрозили розстрілом, якщо він її вийме. Чоловіка якийсь час утримували у погребі, а потім таки відпустили.

Наразі вирішується питання щодо оголошення обох підозрюваних у розшук. Також триває ідентифікація інших росіян, які вчиняли злочини разом з Левом та Удодом.

Джерело: Офіс генпрокурора

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-14 11:56:44