Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чи може чай бути небезпечним для здоров’я — експерти

Експерти популярного онлайн-ресурсу доказової медицини Бережи сім’я розповіли цікаві факти про чай, зокрема й про те, в якому вигляді напій може бути небезпечним для здоров’я.

У чаї теж чимало кофеїну

За словами фахівців, у трав’яних чаях здебільшого немає. Якщо порівнювати кількість кофеїну в різних видах чаю, все залежатиме від багатьох чинників, як-от країна походження, тип листа, стиль приготування тощо.

Для порівняння, чайне листя містить орієнтовно 3.5% кофеїну, а кавові зерна – від 3.4 до 8% залежно від сорту (відсоток кофеїну в робусті майже вдвічі перевищує його кількість у каві сорту арабіка).

Зараз дивляться

Водночас, для приготування кави потрібно використовувати більше зерен, якщо порівнювати з чайним листям. Тому зазвичай чашечка кави містить більше кофеїну, ніж чашка чаю.

Поліфеноли – запорука здоров’я

Поліфеноли – це група хімічних речовин, які містяться в рослинах, надають чаю його особливого смаку і можуть бути корисними для здоров’я. Вони також містяться в шоколаді, фруктах, овочах та інших продуктах.

Більшість поліфенолів діють як антиоксиданти, тобто вони допомагають організму пом’якшити шкідливу дію деяких факторів зовнішнього середовища.

Слід враховувати, що йдеться про дослідження на тваринах. Результати за участю людей менш переконливі – питання потребує ґрунтовних додаткових досліджень.

Якщо чай дуже гарячий

Дослідження показують, що існує зв’язок між регулярним споживанням напою та зменшенням ризиків діабету II типу, серцевих захворювань, інсульту та передчасної смерті. Однак часте споживання гарячого чаю (понад 60 °C) може підвищити ризик розвитку раку стравоходу та раку шлунка.

Такі дані отримують на основі спостережень (обсерваційних досліджень). Для більш точних висновків потрібно більше контрольованих рандомізованих досліджень.

Чай зелений і чай чорний

У зеленому чаї менше кофеїну, ніж у чорному. Звичайно, бувають і винятки. Багато що залежить від способу приготування, кількості листя тощо. І не завжди ця різниця кардинальна. Однак вона є. Наприклад, 100 г чорного чаю містить орієнтовно 21 мг кофеїну. Така ж кількість зеленого (при цьому різних його типів) – 9-20 мг.

Без домішок

Цукор, вершки, молоко – все це негативно впливає на активність поліфенолів, на які чай такий багатий. Це не означає, що це шкідливо. Але якщо ви частіше обиратимете саме опцію натурального чаю без домішок, отримаєте більше користі.

Джерело: Бережи себе

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-14 10:54:45