Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Піст під час війни: як дотримуватись та чи обовʼязково постити

Різдвяний піст розпочнеться 15 листопада і триватиме до 24 грудня. Він має власний настрій та особливості. Детально про те, яким має бути піст під час війни, Факти ICTV зʼясували у священника ПЦУ, ректора Відкритого православного університету Георгія Коваленка.

Також ми дізналися, чи мають постувати військові та чому утримання від їжі – це лише один з проявів посту, причому не найголовніший.

У чому особливість Різдвяного посту

Піст – це вміння свідомо утримуватися від того, що не є корисним для людини, пояснює Георгій Коваленко. У випадку з їжею це зробити найпростіше, проте цей аспект посту не є ключовим, головне – не їсти одне одного, зауважив священник ПЦУ.

Зараз дивляться

– Треба бути уважним, особливо стосовно того, що тебе робить залежним, чи того, що ти не можеш контролювати певним чином. Більшість залежностей врешті-решт стають шкідливими, намагатися себе в цьому обмежити – це одна справа. А вже їсти чи не їсти — людина вирішує сама чи радиться зі священником. Їжа – це допоміжний момент, – наголосив Георгій Коваленко.

Різдвяний піст характеризують як благодійно-просвітницький. Тож ректор православного університету радить присвятити свій час спілкуванню з людьми та добрим справам. Це період підготовки до Різдва, тобто до дня народження Христа, а це означає, що треба підготувати подарунки, зауважив експерт.

– Найкращий спосіб зробити подарунки Христу до дня народження – це зробити добру справу ближньому. Тим паче що ми перебуваємо в тому періоді, коли величезна кількість людей – вимушених переселенців, удов, сиріт, поранених, людей з моральними та фізичними травмами – поруч з нами. Треба приділити їм увагу, – зазначив священник ПЦУ.

Ще однією сучасною формою посту є дотримання інформаційної гігієни, додав Георгій Коваленко.

Чи мають поститися військові

Щодня наші захисники та захисниці витрачають багато сил та енергії на захист української землі та неба. У тих, хто на передовій, немає потреби дотримуватися обмежень в їжі, підкреслив експерт. Так само не мають себе позбавляти певних продуктів вагітні, діти, хворі чи літні люди, каже Георгій Коваленко. Разом з тим священнослужитель пропонує військовим дотримуватися посту в інших його проявах.

– Можна спробувати менше використовувати лайливих слів, формулювати свої думки за допомогою більш розширеного лексикону, адже є спілкування поза боєм, – рекомендує священник ПЦУ.

Піст – це час для взаємодії з родинами та порозуміння, якщо є якісь проблеми. Це можливість віднайти внутрішню основу, нагадує священнослужитель.

– Це вміння свою лють перетворювати на конкретні дії, і це стосується не тільки військових. Ми всі зараз дуже емоційні, дуже розлючені, і це інколи вибиває нас з того внутрішнього спокою, якого потребують всі. Людина потребує внутрішнього миру, якщо всередині нас є тверда основа, то і ми більш ефективно виконуємо свою роботу чи своє служіння, – переконаний Георгій Коваленко.

Також під час посту у хвилини відпочинку на фронті можна почитати Євангеліє та поміркувати над своєю професією в мирному житті, додає священник ПЦУ.

Скільки основних постів протягом року дотримуються віряни

В православній традиції є чотири багатоденні пости. Крім Різдвяного, це Великодній (Великий) піст, що вважається часом для покаяння.

Також є Петрівка – Петрів піст, якого наступного року вперше в новітній церковній історії не буде . Цей піст привʼязаний до Великоднього календаря, тому він просто випаде через зміни дат.

Ще один багатоденний піст – Успенський, під час якого розмірковують про вічність душі. Щотижня теж є пісні дні – це середа та пʼятниця за винятком тижня після Великодня та Різдва.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-13 16:32:31