Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Фаріон видала ФСБ проукраїнського юнака у Криму – Лубінець звернувся до СБУ

Мовознавиця та колишня нардепка Ірина Фаріон видала Федеральній службі РФ проукраїнського студента у тимчасово окупованому Криму.

Новий скандал з Фаріон

У своєму Telegram-каналі вона опублікувала листа від студента Максима, у якому той написав, що чекає на Збройні сили України у рідному місті Керч та Севастополі, де навчається на факультеті української філології.

Хлопець писав, що нібито не хоче чути від українських воїнів “мову окупації”, і подякував Фаріон за позицію у контексті нещодавнього мовного скандалу, який вона спровокувала.

Зараз дивляться

Окупанти викрили юнака, адже Фаріон не приховала його імені та прізвища у скриншоті листа.

Пізніше екснардепка проігнорувала прохання користувачів приховати дані студента. Ймовірно, вона розуміла, що наражає його на небезпеку.

— Не давайте порад, коли вас не просять. У мене прикрите прізвище? Ви чого своє сховали? Заблокувати? – відповіла Фаріон.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Згодом інформація про затримання Максима стала з’являтися у пропагандистських російських Telegram-каналах. Стало відомо, що юнаком “займається” окупаційний “Центр боротьби з екстремізмом” російського МВС.

Реакція Лубінця

За фактом розголошення конфіденційної інформації український омбудсман Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України для належного реагування. Він просить проаналізувати належним чином дії Фаріон та надати юридичну оцінку.

Лубінець зазначив, що персональні дані в умовах війни — не абстракція, а захист життя і свободи. За його словами, екснардепка мала б знати про про важливість захисту персональних даних.

— Однак, ця людина публічно надала прізвище, ім’я, місце навчання хлопця, які дали змогу росіянам ідентифікувати цього студента. До того ж не є таємницею факт тиску окупаційної адміністрації у Криму на людей, які дотримуються проукраїнських поглядів. Про це також повідомляють і правозахисники, і медіа, – написав він у своєму Telegram-каналі.

Лубінець додав, що це не спинило Фаріон в умовах воєнного стану розголосити персональні дані хлопця, що може мати наслідки. Він зазначив, що екснардепка “з одного боку вчиняла кримінальний злочин, з іншого боку, підіграла окупантам.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-13 15:37:40