Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Стрес впливає на психіку дитини сильніше, ніж травма голови — дослідження

Команда американських учених Університету штату Орегона під час дослідження на тваринах з’ясувала, що стрес у ранньому віці змінює більше генів у мозку, ніж травма голови.

Стрес і черепно-мозкова травма

– Ми хотіли зрозуміти, чи може черепно-мозкова травма в контексті стресових обставин у ранньому віці модулювати реакцію на черепно-мозкову травму, – пояснила старша авторка дослідження, доцентка кафедри психології Кетрін Ленц.

За словами вченої, перша серія експериментів на щурах припускає, що потенціал стресу в ранньому віці може призвести до наслідків для здоров’я на все життя.

Зараз дивляться

Як проходив експеримент

Під час дослідження вчені тимчасово відокремлювали новонароджених щурів від їхніх матерів щодня протягом 14 днів, щоб викликати стрес, що імітує наслідки несприятливих дитячих переживань.

На 15-й день, коли щури за розвитком еквівалентні малюкові, три стани гризунів – тільки стрес, тільки травма голови і стрес у поєднанні з травмою голови – порівнювали з щурами, які не зазнавали стресу і травми.

У поведінкових тестах на щурах, які досягли дорослого віку, тільки ті тварини, які зазнали стресу в ранньому віці, були схильні частіше виходити на широкий відкритий простір – місце, де гризуни зазвичай відчувають себе вразливими для хижаків.

Згубна схильність до ризику

На думку вчених, це говорить про те, що в більш пізньому віці щури можуть йти на більший ризик. Це узгоджується з даними, які свідчать, що стрес у ранньому віці у людини може збільшити ризик виникнення ризикованої поведінки та розладів, пов’язаних із вживанням психоактивних речовин.

За словами Кетрін Ленц, результати, що вказують на згубні наслідки стресу в ранньому віці, слугують додатковим доказом необхідності усунення негативного дитячого досвіду.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-13 15:29:01