Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

НАТО розробляє нову концепцію ведення бойових дій: у чому вона полягає

Військові операції НАТО мають бути багатовекторними і синхронізуватись з невійськовими інструментами влади.

Про це пише позаштатна наукова співробітниця Центру стратегії і безпеки Скоукрофта Енн Марі Дейлі для Atlantic Council.

Якщо НАТО матиме справу з подібним конфліктом, як в Україні, то Збройні сили очікують зіткнення із загрозами на суходолі, на морі, в повітрі, в космосі та в кіберпросторі. Дедалі частіше й частіше військові визнають, що для досягнення ефекту в бойовій обстановці їм необхідно використовувати можливості відразу декількох сфер одночасно.

Зараз дивляться

Водночас невійськові технології вносять істотні зміни в ситуацію на полі бою. Наприклад, збільшилася кількість датчиків, швидко розвиваються цивільні засоби космічного базування. Кібернетичний зв’язок став необхідним для проведення військових операцій, але ця технологія також зробила цивільну інфраструктуру більш вразливою до атак.

– Щоб адаптуватися до цих змін, НАТО розробляє концепцію ведення бойових дій у межах багатодоменних операцій. Але для того щоб ця концепція була успішною, вона має містити план з управління зростаючою залежністю військових операцій від невійськових інструментів влади та їхньої взаємодії з ними, – йдеться у матеріалі.

Зазначено, що військові операції НАТО мають бути багатодоменними і будуватися на міцному фундаменті синхронізації з невійськовими інструментами влади.

Що досягти цієї мети знадобляться негайні кроки щодо поліпшення координації з невійськовими відомствами в уряді та приватному секторі. Також знадобиться більш узгоджений підхід до включення цих елементів у процеси планування НАТО в довгостроковій перспективі — по суті, розгляд невійськових інструментів сили як шостого домену.

Раніше ексглава НАТО Андерс Фог Расмуссен запропонував приєднати Україну до Альянсу без окупованих Росією територій.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-12 14:03:45