Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чим корисна морква, як правильно її готувати — лікарка

Сімейна лікарка, терапевт Людмила Сердюк у коментарі Фактам ICTV розповіла, чому морква має стати обов’язковим продуктом у раціоні та як правильно готувати страви з цього овоча, щоб зберегти всю його користь для організму.

Чим корисна морква

– Моркву по праву можна назвати одним із лідерів серед овочів, які дають нашому організму неоціненну користь, – зазначила Людмила Сердюк.

За словами лікаря, морква насамперед цінна великою кількістю каротину у своєму складі: у 100 г сирого овоча близько 9 мг цього жовто-оранжевого пігменту, незамінного для здоров’я наших очей. Що важливо в осінньо-зимовий період, коли відчувається брак природного освітлення.

Зараз дивляться

У науковій медичній літературі наводяться результати досліджень, які підтверджують сприятливий вплив моркви на здоров’я серця і судин, завдяки здатності знижувати рівень поганого холестерину.

Джерело вітамінів і клітковини

Крім того, морква – джерело вітамінів Е, С, К, вітамінів групи В, а також таких мікроелементів, як калій, натрій, магній, кальцій, фосфор. Кожен із них відіграє свою важливу роль в обміні речовин і зміцненні загального благополуччя систем і органів.

Нарешті, морква надзвичайно цінна клітковиною, яка є засобом номер один для підтримання стабільної роботи шлунково-кишкового тракту та ефективної профілактики закрепів.

Як правильно готувати моркву

– Що стосується приготування моркви, то тут є свої тонкощі: наприклад, страви з цього овоча не слід солити. Для яскравого і насиченого смаку замість солі можна використовувати горіхи, часник, яблука, – рекомендує терапевт.

За словами медика, найбільшу користь від натертої моркви організм отримає, якщо заправити її олією або сметаною.

А ось щодо відвареної моркви є думка вчених, що під час варіння руйнується оболонка клітин і вивільняється бета-каротин, який організм переробляє у вітамін А. Іншими словами, у відвареній моркві в 1,5 раза більше каротину, ніж у сирій.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-12 13:44:51