Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

В Україні немає жодної юридично оформленої російської нацменшини

Фото: Media Center Ukraine – Ukrinform

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що у питанні захисту прав нацменшин в Україні відсутня проблема захисту російської меншини.

Про це вона заявила 9 листопада, під час спільної пресконференції з послом ЄС в Україні Катаріною Матерновою.

За словами Стефанішиної, питання гарантування прав нацменшин буде важливим на шляху до вступу України до ЄС. Втім це не є виключно проблемою України, оскільки такі ж самі проблеми мають й інші країни-кандидати на вступ до ЄС.

Зараз дивляться

Разом з тим, Венеційська комісія у своїх рішеннях і рекомендаціях до України згадує про “російську меншину”. Як зазначила віцепрем’єрка, у діалозі з ЄС це не звучить.

– В Україні немає російської меншини, її не існує. Немає жодної юридично оформленої спільноти, яка ідентифікує себе як російська меншина. Є громадяни України, які розмовляють російською мовою, – наголосила вона.

Ольга Стефанішина додала, що офіційний Брюссель усвідомлює чутливість даного питання.

– Я одеситка. Я хочу – розмовляю російською мовою, хочу – не розмовляю російською мовою. Мені для цього не потрібні ані москалі, ані Венеційська комісія. Тому це питання в Україні не стоїть, і я дуже рада, що Європейська комісія усвідомлює чутливість цього, – зазначила вона.

Нагадаємо, 8 листопада глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн 8 листопада заявила, що ЄК рекомендує Раді ЄС почати переговори з Молдовою та Україною щодо прийому в Євросоюз.

Разом з тим, рекомендація почати переговори супроводжувалася вимогою до України, зокрема, із забезпечення прав окремих національних меншин.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-09 23:39:50