Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Ворожіння на Андріївські вечорниці 2023: пʼять способів дізнатися долю

Традиція ворожити на Андрія міняє дату разом із переходом України на новий церковний календар. Раніше день Андрія Первозванного відзначали 13 грудня, але тепер його святкують 30 листопада. Він відкриває довгий цикл ворожіння, що завершиться аж після новорічних свят.

У давнину вважалося, що у ці дні хлопці можуть бешкетувати, а дівчата – зазирати в майбутнє. Відомо, що церква не схвалює ворожіння. Втім, люди продовжують питати про свою долю у дзеркал, карт, воскової свічки та просто у випадкових перехожих. Але це більше схоже на містичну гру. Способів привідкрити таємниці майбутнього достатньо, тож Факти ICTV зробили добірку пʼяти з них.

Коли ворожити на Андрія 2023

Вважається, що в ніч на Андрія можна отримати відповіді про майбутнє. Тому ритуали проводяться саме в ніч з 29 на 30 листопада. Ця традиція має глибокі дохристиянські корені. З часом нові та старі звичаї переплелися між собою, утворивши симбіоз народних і церковних ритуалів.

Зараз дивляться

Наші пращури вірили, що сонце у ці дні беззахисне. Світловий день невпинно зменшувався – осінь переходила в зиму. Люди проводили різноманітні обряди, які мали привернути гарний урожай, виготовляли амулети та ворожили.

На Андріївських вечорницях дівчата і хлопці знайомилися та починали зустрічатися. Вже на Водохреще могли заслати сватів. Тому молодь квапилася зазирнути у майбутнє, щоби зрозуміти, яке життя їм підготувала доля.

Як ворожити на Андрія 2023 – найкращі способи

Це способи, що не потребують ретельної підготовки, проте створять магічну атмосферу. Хтозна, можливо, прогноз, що ви отримаєте цієї чарівної ночі, справдиться.

  • Ворожіння з дзеркалами

У народі ходить чимало історій про те, що дзеркала віщували майбутнє. Опівночі треба поставити два дзеркала одне навпроти одного, а з боків розмістити запалені свічки. Сісти потрібно так, щоби бачити дзеркальний коридор, що утвориться між предметами. Саме в цьому коридорі доля покаже ім’я чи образ судженого.

Ті, хто ворожить на людину, що подобається, можуть додати примовляння.

Тебе я, дзеркало, питаю,
З ким долю я зʼєднати маю?
Злучити з (імʼя) прошу,
Бо його в серці ношу.

Під час гадання фокусуйте свою увагу на своєму відображенні та рухах вогню свічок. Завдяки цьому ви можете отримати інтуїтивні відповіді та відчути енергію свого майбутнього. Як відомо, вночі почуття загострюються, тож, якщо вас раптом щось налякає, скажіть: “Цур мене!” – і все минеться.

  • Ворожіння з воском

Для цього потрібно запалити свічку, а коли віск почне танути, виливати його у посуд із холодною водою. Після того, як віск затвердіє, потрібно проаналізувати його форму. Спостереження за тим, як віск утворює різні знаки та образи, може розкрити таємниці майбутнього. Підключайте уяву та налаштовуйтеся на позитив.

Зазвичай у такому гаданні кільця означали швидкий шлюб. Заповнені дрібні кола віщували статки, серце – закоханість, око – недобрих людей, що їх треба стерегтися, а гори – одруження з іноземцем чи жителем іншого міста.

  • Ворожіння з варениками

Це гарний спосіб провести час разом із подружками. Особливо, якщо всі незаміжні та цікавляться майбутніми стосунками. У давнину дівчата ліпили вареники, кожна варила свій, потім все викладали в рядочок. До кімнати запускали кота чи собаку. Чий вареник зʼїдали першим, та з дівчат і мала раніше за інших вийти заміж.

  • Ворожіння на записках

Напишіть на листочках різні імена, один залиште порожнім, покладіть їх під подушку та лягайте спати. Зранку витягніть з-під подушки один з листочків, але не піддивляйтеся. На ньому буде написане імʼя вашої долі. Якщо аркуш порожній, отже, майбутнє підготувало для вас те, що ви не можете передбачити.

  •  Ворожіння на сон

Ще одна проста спроба дізнатися свою долю. Для цього дівчата брали гребінець чи невеличкий шматок хліба та клали під подушку. Обовʼязкова складова обряду – примовляння. Треба сказати: “Суджений-ряджений, прийди та причеши мене”, або: “Суджений-ряджений, приходь, пригощу тебе”. Потім лягали спати та чекали, що уві сні побачать образ коханого.

Якщо плануєте ворожити, робіть це у гарному гуморі та не концентруйтеся на негативі. Обряд має додати святкової атмосфери, а не занурити в смуток.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-09 16:14:55