Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Скільки держав входить у склад ООН – повний перелік

78 років тому в американському Сан-Франциско на конференції країни, що здобули перемогу у Другій світовій війні, створили Організацію Об’єднаних Націй (ООН).

Її головною метою мала стати підтримка миру й унеможливлення нових кровопролить, зміцнення миру, безпеки та співробітництва між країнами.

Однією із засновниць ООН стала й Україна. Статут активно розробляли представники української РСР, таке право надали, бо наша країна сильно постраждала від Другої світової. 

Зараз дивляться

Тоді було створено міністерство закордонних справ УРСР, українські дипломати разом із представниками 51 країни світу поставили свої підписи під документом про заснування ООН.

Які країни входять у склад ООН у 2023 році. Повний перелік держав, які є членами Організації Об’єднаних Націй — читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Скільки держав входить у склад ООН 

Станом на листопад 2023 року в ООН входить 193 країни світу. Зокрема Австралія, Аргентина, Бельгія, Велика Британія, Гватемала, Ефіопія, Індія та інші. 

Україна у 1945 році стала однією з держав-співзасновниць ООН. Делегація України брала активну участь у Конференції в Сан-Франциско, зробивши вагомий внесок у розробку Статуту ООН (зокрема координувала процес підготовки Преамбули та Цілей і Принципів Статуту ООН). 

Не входять до ООН частково визнані держави та утворення: Сахарська Арабська Демократична Республіка (Західна Сахара), Китайська Республіка (Тайвань), Абхазія, Південна Осетія, Косово, Північний Кіпр.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Не входять у склад ООН, але мають місію спостерігачів Ватикан (Святий Престол), а також Палестина.

В складі ООН десятки програм і установ. Серед найефективніших називають дитячий фонд ЮНІСЕФ, освітню і культурну організацію ЮНЕСКО та Всесвітню продовольчу програму.

Що таке ООН та як туди потрапити

Організацію Об’єднаних Націй (ООН) було створено у 1945 році після Другої світової війни. Її головна мета – підтримка миру й унеможливлення нових кровопролить, зміцнення миру, безпеки та співробітництва між країнами.

Прийняття нової держави повинно здійснюватися згідно з процедурою, передбаченою хартією організації. Кан­дидат на вступ має довести, що відповідає юри­дичним умовам, передбаченим хартією.

Наприклад, бути європейською державою – для Європейського економічного співтовариства, або визнавати прин­цип першості права і принципу, згідно з яким будь-яка особа, що відповідає перед своєю юрисдикцією, повинна користуватися правами людини та фундаментальними свободами для Ради Європи.

Деякі труднощі зі вступом до ООН можуть все ж виникнути у випадку поділу держа­ви (як, наприклад, Корея). 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-08 15:12:36