Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Учені: наступну пандемію спровокує вірус, який спричиняє набряк мозку

Міжнародна команда вчених попереджає, що наступну пандемію спровокує смертельний вірус, який спричиняє набряк мозку. За словами дослідників, рівень смертності буде набагато вищим, ніж від Covid-19 і уряди, можливо, не готові впоратися з цією загрозою.

Рівень смертності до 75%

Експерти попереджають, що наступна пандемія може стати найзаразнішою і найруйнівнішою в історії.

Вчені пояснили свої прогнози на прикладі вірусу Ніпах, який здатний інфікувати клітини, що вистилають центральну нервову систему і життєво важливі органи. Спалах цього вірусу стався нещодавно в Індії.

Зараз дивляться

Ніпах належить до сімейства параміксовірусів, що включає понад 75 вірусів, зокрема епідемічний паротит, кір та інфекції дихальних шляхів.

Зазначається, що в той час як рівень смертності від Covid-19 становить менше одного відсотка, у вірусу Ніпах він сягає від 40 до 75%.

Складнощі з розробкою вакцин

За словами вчених, такі віруси, як грип і Covid-19, швидко змінюють форму, здатні мутувати й адаптуватися. Тим часом, параміксовіруси не мутують у міру поширення, але, тим не менш, стали дуже добре передаватися серед людей.

– Тільки уявіть, якби з’явився параміксовірус, який був би настільки ж заразний, як кір, і настільки ж смертоносний, як Ніпах, – зазначив у своїй заяві доцент Університету Торонто Майкл Норріс.

За словами вчених, високий рівень смертності також ускладнює розробку методів лікування і вакцин проти параміксовірусів.

Зазначається, що в Індії стався четвертий за п’ять років спалах смертельного вірусу Ніпах, що викликає набряк мозку. Заразилися шестеро людей, двоє з них померли.

Хоча в цьому випадку вірус вдалося швидко стримати, аналітики попереджають, що його швидке поширення підкреслює небезпеку зосередження уваги тільки на його стримуванні як захід проти хвороби.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-05 09:59:08