Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Мононуклеоз: симптоми, як передається і чи для всіх хвороба небезпечна, розкаже лікар

Мононуклеоз – інфекційна хвороба, викликає її вірус Епштейна-Барра. Мононуклеоз не випадково називають хворобою поцілунків, оскільки вірус передається через слину і там же живе і розмножується.

Отож мононуклеозом можна заразитися під час поцілунків або при спільному вживанні їжі (з однієї тарілки) чи напоїв (з однієї склянки чи паперового стаканчика).

Однак варто зазначити, що мононуклеоз не такий заразний, як деякі інші вірусні інфекції, приміром, грип чи ГРЗ.

Зараз дивляться

І зазвичай організм, попри всі неприємні симптоми, сам справляється з інфекцією. Лікарі стверджують, що більшість дорослих зазнали впливу вірусу Епштейна-Барра, впоралися з ним і вже мають імунітет, отож не захворіють на мононуклеоз.

А от молодь, підлітки, які полюбляють при зустрічі цілуватися, пити напої з одного стаканчика, – зручна мішень для віруса Епштейна-Барра, який проявляє себе через 4-6 тижнів після потрапляння в організм.

Лікарі, до яких поступають молоді люди з певними симптомами, у першу чергу, перевіряють їх на наявність мононуклеозу. Бо шанс заразитися мононуклеозом у них дуже високий і всі симптоми хвороби завжди в наявності.

А це:

  • втома;
  • висока температура;
  • збільшення лімфатичних вузлів на шиї та під пахвами;
  • опухлі мигдалини;
  • головний біль;
  • шкірний висип;
  • м’яка, опухла селезінка.

Окремо треба сказати про біль у горлі. Дуже часто лікарі, після огляду пацієнта, діагностують ангіну, до того ж вони бачать опухлі мигдалини.

Проте, призначені антибіотики не лише не покращують ситуацію, а можуть і прискорити хвороботворні процеси у горлі. І це підстави запідозрити мононуклеоз при наявності інших симптомів.

У клініці Майо пацієнтів з цим захворюванням попереджають, що відпочинок і достатня кількість рідини є ключем до одужання.

Лихоманка і біль у горлі зазвичай зменшуються протягом кількох тижнів. А от втома, збільшені лімфатичні вузли і опухла селезінка можуть зберігатися місяць.

Ускладнення мононуклеоза запідозрюють, якщо селезінка не лише не не зменшується тривалий час, а, навпаки, збільшується.

Це загрозливий стан, лікарі попереджають, що раптовий гострий біль у лівій верхній частині живота може свідчити навіть про розрив селезінки. Тоді треба негайно викликати швидку.

У результаті важкого перебігу мононуклеозу може виникнути і гепатит – запалення печінки, жовтяниця.

Мононуклеоз іноді призводить до анемії, запалення серцевого м’яза (міокардит), також менінгіту і енцефаліту.

Збільшені в рази мигдалини можуть навіть заблокувати дихання.

Вакцини проти мононуклеозу не існує.

Отож лікарі радять самим убезпечити себе.

Не цілуватися з людиною, у якої температура чи болить горло, не їсти з одного посуду будь з ким, тим більше, в компанії, не користуватися одним і тим же столовим приладдям – вилкою, ложкою, а також, стаканчиком, філіжанкою.

Джерело: Mayo Clinic

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-03 10:35:13