Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Обмеження експорту зерна з України: Дуда розкритикував Київ

Фото: Офіс президента

Польський президент Анджей Дуда заявив, що Україна повинна пам’ятати, що отримує допомогу від Польщі, на тлі поглиблення суперечки між країнами з приводу імпорту української сільськогосподарської продукції.

Про це він заявив журналістам у Нью-Йорку після виступу на Генеральній Асамблеї ООН.

– Було б добре, якби Україна пам’ятала, що вона отримує від нас допомогу, і пам’ятала, що ми також є транзитною країною для України, – сказав польський лідер.

Польща, як і раніше, залишається твердим партнером України перед обличчям російського вторгнення, проте Київ і Варшава розходяться в думках з приводу недавнього продовження Польщею заборони на імпорт українського зерна, яка, на думку польської сторони, необхідна для захисту її фермерів.

Зараз дивляться

Крім Польщі до обмежень приєдналися Словаччина та Угорщина, які оголосили про блокування імпорту з України в п’ятницю. Це сталося після того, як Європейська комісія ухвалила рішення не продовжувати заборону на продаж товарів до п’яти сусідніх з Україною країн ЄС, до числа яких входять також Румунія і Болгарія. Заборону було запроваджено після того, як ці країни зіткнулися з напливом дешевого імпорту з України, що зазнає труднощів з поставками зерна за кордон.

У той час як Україна у вівторок закликала до конструктивного діалогу, представник Світової організації торгівлі підтвердив, що Київ зробив перший крок у торговельній суперечці, подавши скаргу до всесвітнього торгового органу.

Дуда заявив, що якщо Україна подасть скаргу, то Польща пояснить ситуацію в трибуналі. Він підкреслив, що заборона стосується імпорту, а не транзиту українського зерна.

– Є ділові кола, які мають інтереси в Україні і хотіли б продати зерно якомога швидше і за мінімальною ціною. Ми змушені захищатися від цього. Я б порівняв це з потопаючим… Людина, яка потопає, надзвичайно небезпечна, тому що вона може потягнути вас на глибину… Він може просто втопити рятувальника, – сказав він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-09-20 00:00:22