Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

біженці з Еритреї влаштували погроми і сутички у Тель-Авіві

На півдні Тель-Авіва у суботу, 2 вересня, сталися масштабні протести біженців з Еритреї, що супроводжувалися кривавими погромами і сутичками. Конфлікт виник під час мітингу між противниками і прихильниками уряду Еритреї, а також ізраїльськими поліцейськими, які намагалися зупинити безпорядки.

Про це повідомляє The Times of Israel.

Протести виникли на півночі Тель-Авіва і впродовж суботи 2 вересня розповсюдилися на південні райони міста. Еритрейці кричали, розмахували палицями і кидали каміння на знак протесту проти свого уряду та культурного заходу, який він проводив у місті.

Посольство Еритреї запропонувало провести мітинг на вулиці Яд Харуцим, куди прийшли мітингувальники. Однак вони зчинили безпорядки, серйозно пошкодили будівлю диппредставництва і підпалили її. Поліція була змушена застосувати світлошумові гранати проти агресивних мітингувальників.

Опісля еритрейці почали вчиняти акти вандалізму і насильства на вулицях ізраїльської столиці.

Згідно з останніми даними, внаслідок сутичок було поранено щонайменше 160 осіб, вісім з яких перебувають у важкому стані, 13 – у стані середньої тяжкості, а 93 – отримали легкі травми. Також постраждали близько 50 ізраїльських поліцейських. Більшість із них отримали синці та інші травми через кидання каміння The Jerusalem Post.

Фото: Israel Police

Крім того, в одному з районів поліція Ізраїлю вимушено застосувала вогонь на ураження проти учасників протестів, оскільки правоохоронці побоювалися за своє життя. Це був перший випадок застосування зброї в Ізраїлі проти протестувальників з часів масових заворушень в арабській громаді у жовтні 2000 року.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху вже заявив про намір депортувати еритрейських протестувальників, які напали на поліцію під сутичок у Тель-Авіві.

Причини протестів еритрейських біженців в Ізраїлі

Еритрейці складають більшість з понад 30 тис. африканських шукачів притулку в Ізраїлі. Люди скаржаться на відмову ізраїльського уряду надавати їм статус біженця. Хоча мігранти-прихильники уряду Еритреї не перебувають під загрозою переслідування і теоретично не можуть претендувати на статус біженця за рекомендаціями ООН. Водночас, ізраїльська влада не робить різниці між шукачами притулку на засадах їхньох політичної приналежності.

Тиждень тому швейцарська газета St. Galler Tagblatt повідомила, що мітингувальники також скаржаться на тиск з боку посольства Еритреї в Ізраїлі. За їхніми словами, уряд африканської країни засилає шпигунів під виглядом біженців, які стежать за мігрантами і вимагають у людей гроші.

Видання повідомило про численні історії людей, які втекли з країни, яких вистежували і погрожували повернути “борги” або “податки”, які вони накопичили на батьківщині.

Еритрею часто називають “Північною Кореєю Африки” за її драконівський і тоталітарний режим. Країною править президент Ісайяс Афеверкі з початку 1990-х років, коли вона здобула незалежність від Ефіопії. Афеворк ув’язнив і вбив багатьох своїх політичних опонентів.

Крім того, в країні обов’язковий призов до армії. Служити зобов’язані усі громадяни – і чоловіки, і жінки. Призов до армії є безстроковим. Він може бути військовим або цивільним, але єдиним виходом для жінок, які виходять заміж і народжують дітей, є хвороба, інвалідність і “хороші зв’язки”, які також можуть бути підставою для звільнення від призову. ООН порівнює цю систему з примусовою працею або рабством.

Країна на Африканському Розі має один з найгірших у світі показників дотримання прав людини, а шукачі притулку побоюються смерті, якщо їм доведеться повернутися.

В Ізраїлі вони стикаються з невизначеним майбутнім, оскільки держава робить спроби ускладнити їхнє життя і депортувати. Багато членів жорсткого уряду та його прихильників називають їх “інфільтрантами”, які перебувають в Ізраїлі як економічні мігранти.

Нагадаємо, у січні поточного року в Ізраїлі почалися масові протести, коли влада оголосила про план перегляду судової системи. Після протестів у березні стало відомо, що ухвалення судової реформи відтермінували до кінця липня.

Однак 24 липня парламент Ізраїлю (Кнесет) схвалив судову реформу. Законопроєкт обмежить можливості суддів скасовувати рішення та призначення уряду. Масштабні протести в країні поновилися.

Фото: Israel Police

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-09-02 23:18:03