Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Зеленський назвав кількість винищувачів F-16, які необхідні Україні

Україні потрібно близько 160 винищувачів F-16, щоб не дати Росії домінувати у повітряному просторі.

Про це в інтерв’ю португальському телеканалу RTP заявив президент Володимир Зеленський.

– Сьогодні у нас є домовленість про майбутнє постачання 50-60 винищувачів. Загалом нам потрібно близько 160 винищувачів, щоб мати потужні військово-повітряні сили, які не дадуть Росії можливості домінувати у повітряному просторі, – сказав президент, додавши, що ця допомога прийшла “пізніше, ніж він хотів”, а домінування Росії в небі “абсолютне”.

Винищувачі мають з’явитися в українському небі на початку наступного року, сказав Зеленський, визнавши, що питання складне, оскільки потребує підготовки не тільки пілотів, а й інженерів, а також великої кількості спеціалізованого обслуговування.

За словами президента, сучасні літаки Україні потрібні для оборони і захисту цивільного населення, а не для контрнаступу.

– Ми воюємо з Росією, ми воюємо за нашу українську землю, проти загарбницької політики Російської Федерації. Винищувачі нам потрібні тільки для того, щоб захищати себе. Для захисту нашої землі, нашого моря, нашого неба, – наголосив він.

Ще одним актуальним напрямком використання F-16, зазначив Зеленський, є забезпечення того, щоб “Росія незаконно не запанувала в Чорному морі і не запанувала російська агресія, перекривши наші зернові коридори в Чорному та Азовському морях”.

Раніше речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що Україні потрібно 128 винищувачів, щоб замінити старий авіаційний парк техніки. Це приблизно чотири авіаційні бригади.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-31 15:15:45