Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Санкції проти РФ обмежили можливості Москви й скоротили технологічний потенціал – Боррель

Фото: Урядовий портал

Високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель написав у своєму блозі, що санкції Європейського Союзу запроваджені проти Росії з початку повномасштабного вторгнення вже обмежили можливості Москви й скоротили індустріальний та технологічний потенціал.

– За рік санкції вже обмежили політичні та економічні можливості Москви, спричинивши фінансову напругу, відрізавши країну від ключових ринків, збільшивши витрати на торгівлю і значно погіршивши промисловий потенціал Росії, – написав він.

Боррель зазначив, від початку повномасштабної війни було запроваджено вже 11 пакетів санкцій проти РФ. 

Окрім цього, ЄС наклав заборону на поїздки російських громадян та заморозив активи понад 1500 осіб і майже 250 організацій з РФ. 

За його словами, російська економіка скоротилася минулого року на 2,1%. 

  • виробництво автомобілів впало на 48% порівняно з аналогічним періодом минулого року,
  • виробництво іншого транспортного обладнання — на 13%,
  • виробництво комп’ютерів, електроніки та оптики — на 8%.

До того ж роздрібна торгівля у РФ впала на 10%, а гуртова — на 17%.

Високий представник ЄС зауважив, що порівняно з 2021 роком, у 2022 році вже було припинено 58% загального імпорту ЄС із Росії: імпорт енергетичних товарів скоротився майже на 60%, зокрема відчутно впали залізо, сталь, дорогоцінні метали та деревина. Для першого кварталу 2023 року цей показник становить понад 75%, тоді як імпорт енергетичних товарів знизився на 80%.

– Щоб зупинити війну, нам потрібно триматися курсу”, – вважає представник ЄС.

Фото: Європейська комісія

Загальний експорт товарів ЄС був на 52% нижчим за середньорічний показник до початку вторгнення у 2022 році. Водночас експорт європейських товарів подвійного призначення та передових технологій, необхідних Росії для виробництва зброї для війни проти України, впав на 78% у 2022 році порівняно із 2019-2021 роками, підкреслив Боррель.

За оцінками Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), загальні прибутки Росії від продажу нафти впали на 27% порівняно з минулим роком.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-27 14:18:56