Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чи мають право військові перевіряти документи – відповідь адвоката

В України триває воєнний стан та загальна мобілізація. Тому перевірка документів у громадян – буденна процедура.

Проте навіть перевірка документів має виконуватись правильно. Чи мають право військові перевіряти документи в українців – дізнавалися Факти ICTV.

Перевірка документів: чи мають право це робити військові

За словами адвоката та юриста Ростислава Кравця, якщо на вулиці до вас підійдуть чоловіки у формі та попросять показати документи, то такі дії будуть вважатися незаконними.

– Військові не мають права перевіряти документи чи когось затримувати. Це можуть робити виключно органи Національної поліції України, – каже адвокат.

Якщо ж військові запідозрили когось та хочуть перевірити документи, то за словами адвоката, вони мають викликати представників поліції та вже за їхньою допомогою отримати пояснення чи документи від людини.

– Представники Нацполіції мають право перевіряти документи чи затримувати громадян, але свої дії вони повинні пояснити, – додає Кравець.

Крім того, представники ТЦК та СП теж не мають право перевіряти документи на вулицях. Проте Кравець наголошує, що йти на відкритий конфлікт з військовими теж не варто.

Адвокат радить попросити військових викликати поліцію та розібратися в ситуації у їхній присутності.

Хто має право перевіряти документи

У Міністерстві юстиції наголошують, що перевіряти документи мають право уповноважені представники Національної поліції, СБУ, Нацгвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та Збройних сил, які визначені в наказі коменданта.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-12 14:07:35