Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Столтенберг розповів, як НАТО реагуватиме у разі підриву росіянами ЗАЕС

Генсек НАТО Єнс Столтенберг ухилився від відповіді на питання, як Північноатлантичний союз реагуватиме у разі підриву росіянами Запорізької АЕС.

Це сталося на пресконференції в Брюсселі, присвяченій підготовці до прийдешнього саміту НАТО.

Один з журналістів запитав, чи буде аварія або саботаж на Запорізькій АЕС підставою для застосування 5 статті договору про колективну оборону НАТО, якщо радіація з пошкодженої АЕС добереться до території однієї з країн Альянсу.

– В першу чергу потрібно враховувати, що війни за своєю природою небезпечні й непередбачувані. Ми дуже уважно моніторимо ситуацію навколо Запорізької АЕС. Це велика проблема в зоні бойових дій. Росія несе особливу відповідальність. Найкраще послання НАТО і МАГАТЕ полягає в тому, що Росія не повинна атакувати українців з території електростанції, вони не повинні атакувати саму станцію і вони повинні відвести свої війська, – сказав Столтенберг.

Генсек також зазначив, що НАТО вітає участь МАГАТЕ в моніторингу ситуації на АЕС. Підкресливши, що спостерігачі не знайшли на території станції ознак її мінування росіянами.

Раніше Столтенберг заявив, що НАТО у Вільнюсі дозволить зміцнити політичні відносини з Україною та наблизити її до членства у блоці.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-07 17:58:27