Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Хворобливе звикання до продуктів схоже на наркотичне: експертка їх назвала

Для початку варто нагадати, що їжа, яка поставляє в організм поживні речовини, ще й сприяє виділенню гормонів. У тому числі – ендорфіну, який називають гормоном щастя.

Цей гормон разом з дофаміном, серотоніном і окситоцином відноситься до групи опіоїдних пептидів. Вони утворюються в головному мозку, наднирниках, підшлунковій залозі, а також у смакових рецепторах.

З цих загальних відомостей розпочала свою розповідь наша експертка – психіатр і психофізіолог Тетяна Пятковська.

– Тепер зрозуміло, чому смачна їжа викликає у нас відчуття радості? В цьому є ї певна небезпека, -говорить Тетяна Пятковська.

Виявляється, експерти встановили ряд продуктів, які, за умови частого вживання, можуть викликати харчову залежність. Тобто, постійно хотітиметься посмакувати саме ними. І це вже переростає у справжню проблему.

– Коли немає змоги цей продукт ось прямо зараз десь дістати, накриває роздратування і хворобливі відчуття. Типова ломка, – пояснює психофізіологиня.

За її словами, харчова промисловість у всьому світі зараз виробляє продукти не лише для втамування голоду, а й для отримання задоволення.

Лікарка назвала три продукти, щодо яких проводилися дослідження і вчені довели, що вони таки здатні викликати звикання.

Першим у цьому списку стоїть твердий сир. У ньому велика кількість триптофанової амінокислоти, тирозина та L-фенілаланіна. Коли ми споживаємо сир, організм відгукується викидом ендорфіну.

– Варто наголосити, що не всі продукти, що сприяють виробленню ендорфіну, можуть викликати залежність, – говорить Пятковська.

А от щодо сиру, тут є свої особливості. При його перетравленні виділяються казоморфіни, що впливають на мозок як опіати, і це може викликати залежність.

Найнебезпечнішим у цьому відношенні вчені назвали сир рокфор.

Далі йде, не повірите, бекон.

Бекон вважається поживним продуктом, завдяки поєднанню жиру, солі, цукру і білка, що призводить до збільшення смаку і збудження центру задоволення в мозку. Завдяки високій жирності та смаку, в організмі може створюватися ілюзія необхідності додаткового запасу цього продукту.

Лікарка зазначає, що білок, який міститься в беконі, дає швидке відчуття насичення і сил, що також сприяє виникненню залежності.

Психофізиологиня радить ставитися до цих двох продуктів з обережність, не вживати їх занадто часто і у значних кількостях.

І третій небезпечний продукт, згідно з дослідженнями вчених, – солодка газована вода – сюди включаються всі лимонади і брендові напої.

– Її часте вживання може стати згубною звичкою. І мова не лише про залежність, а і про надмірне шкідливе надходження в організм цукру, – говорить Пятковська.

Пояснення просте, каже лікарка, –  отримуючи цукор організм виділяє гормон задоволення дофамін. І з часом, щоб ще раз отримати таке ж задоволення треба буде все більше і більше солодкого, оскільки організм стає менш чутливим до глюкози.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-29 11:19:55