Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Комаровський про йод та захист щитовидної залози від радіації

Українська розвідка має інформацію, що РФ готує терористичний акт з витоком радіації на Запорізькій атомній станції.

Що потрібно робити відразу ж, якщо таке все ж станеться, як попередити наслідки радіаційного зараження для нашого здоров’я, розповів відомий український педіатр Євген Комаровський.

Поради Комаровського щодо захисту щитовидної залози

Перше, що відбувається під час радіоактивного зараження – викид радіоактивного йоду, який вбиває щитовидну залозу. Тому є звичайне правило захисту. Якщо є загроза радіоактивного зараження, потрібно прийняти всередину звичайний йод. Тоді щитовидна залоза буде зайнята цим йодом, і ми зможемо вберегти її від ураження.

Так потрібно зробити мінімум за 30 хвилин, якщо загроза реальна. Це буде майже 100% захисту. Або в перші хвилини після того, як оголошена тривога. Це майже 90% захист.

Який йод, кому і скільки треба приймати

В аптеках, в аптечках першої невідкладної допомоги є такий препарат – калію йодид. В одній таблетці – 250 мг. Це спеціальна профілактична доза при радіації. Доза, яка багаторазово перевищує добову потребу.

Під загрози радіоактивного зараження людина від двох років повинна негайно прийняти 125 мг. Це половина таблетки.

Діти до двох років повинні прийняти 40 мг, це приблизно 1/6 частина таблетки.

Якщо вам не вдасться купити калію йодид, то як альтернативу можна використати звичайний розчин 5% йоду, який є практично в кожній домашній або автомобільній аптечці.

Як його приймати. Людина від 14 років повинна негайно прийняти 40 крапель 5% йоду, які можна накрапати в тепле молоко або воду. Правильно буде випити цей розчин за один раз.

Для дітей від 5 до 14 років – доза 20 крапель.

Дітям до 5 років приймати всередину 5% йод не можна. Але є варіант, як їх можна захистити: розвести 20 крапель йоду водою і нанести на шкіру, на стегно або на передпліччя, у вигляді йодної сітки. Дітям до 2 років рекомендовано 10 крапель. Робиться така процедура тільки один раз і за жодних обставин її не потрібно повторювати.

Джерело: Євген Комаровський

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-22 16:13:21