Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Вступ України до ЄС означатиме, що Туреччина ніколи не стане членом блоку – Politico

У Євросоюзі зростає занепокоєння, що в разі перемоги на турецьких президентських виборах Кемаля Киличдароглу Анкара намагатиметься переосмислити свої відносини з ЄС.

Як пише Politico, це може потягнути за собою спробу перезапустити давно заморожені переговори про вступ до ЄС.

Серед високопосадовців ЄС існує занепокоєння, що бажання Киличдароглу активізувати переговори про вступ Туреччини до ЄС може ускладнити дуже чутливі дебати щодо розширення ЄС та членства України. При цьому Київ користується значно ширшою політичною підтримкою, ніж Анкара, у питанні вступу до ЄС.

Це пов’язано з тим, що дехто в Брюсселі, як і в багатьох столицях ЄС, вважає, що прийняття України разом із країнами Західних Балкан до ЄС може стати необхідність чітко усвідомлювати, що Туреччина ніколи не приєднається до ЄС.

— У якийсь момент нам доведеться дати зрозуміти, що Україна і Західні Балкани – це останнє розширення. Неможливо уявити, що ЄС зможе впоратися і з Туреччиною, і з Україною. Ринок цього не витримає, – сказав чиновник на умовах анонімності.

Високопоставлений чиновник сказав, що через агресивну війну Росії вступ України до ЄС набуває ще більшого імпульсу. Прийняття Києва до блоку зараз розглядається як щось на кшталт геополітичної необхідності.

— Україна дійсно змінює правила гри, коли йдеться про Туреччину, – сказав чиновник.

Politico додає, що публічно лідери ЄС, звичайно, вітатимуть президентство Киличдароглу, якщо він переможе на виборах. Вони також підтримали б його програму реформ і продемонстрували б бажання працювати з ним більш конструктивно. Але війна в Україні зробила Туреччину менш пріоритетною для блоку – жертвою не лише давніх застережень і упереджень ЄС, а й геополітичних імперативів.

Другий тур виборів президента Туреччини відбудеться 28 травня. До нього вийшли чинний президент Реджеп Ердоган, який набрав 49,50%, та його опонент Кемаль Киличдароглу із 44,89%.

Нагадаємо, у червні минулого року Україна офіційно отримала статус кандидата на членство в ЄС. Такий же статус тоді надали Молдові.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-05-17 13:18:20