Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

ООН каже, що у Малі армія та “іноземні найманці” стратили 500 осіб у 2022-му. Там діє ПВК Вагнера

ООН заявила, що солдати армії Малі та “невідомі іноземні військові” причетні до вбивств щонайменше 500 цивільних у селі Мура, що у центрі цієї африканської країни.

Зазначається, що переважна більшість цивільних була вбита без суду та слідства в результаті п’ятиденної військової операції в селі Мура у березні 2022 року. Раніше малійська хунта запевняла, що у Мурі було вбито бойовиків-джихадистів.

У доповіді йдеться, що деяких із жертв перед вбивством катували.

Експерти ООН встановили імена щонайменше 238 жертв, більшість із них чоловіки. Крім того, за даними ООН, 58 жінок та дівчаток було зґвалтовано.

— Безсудні страти, зґвалтування та тортури в ході збройного конфлікту є військовими злочинами і, залежно від обставин, можуть кваліфікуватися і як злочини проти людяності, – заявив Верховний комісар ООН з прав людини Волькер Тюрк.

Доповідь є результатом масштабної місії зі з’ясування фактів у сфері прав людини, яку протягом кількох місяців проводили співробітники ООН у Малі.

Хунта Малі відмовила команді ООН в доступі до селища Мура. Тому звіт ґрунтується на інтерв’ю з жертвами та свідками, а також на даних судово-медичної експертизи та інших джерелах інформації, таких як супутникові знімки.

З розповідей свідків, тією операцією керували іноземці. Вони описали їх “білими” чоловіка, які розмовляли невідомою мовою. З цього можна зробити висновок, що вони не говорили англійською чи французькою мовами.

Деякі ЗМІ вважають, що йдеться про вагнерівців. Адже російські найманці із ПВК Вагнер діють у Малі з 2021 року за неофіційною угодою з військовою хунтою, яка прийшла до влади того ж року. Через появу російських найманців Малі залишили західні миротворці, які допомагали владі країни боротися зі збройними угрупованнями радикальних ісламістів.

Джерело: ООН

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-05-12 21:39:11