Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

В ООН не знають, що робити, якщо РФ вийде із зернової угоди

ООН не мають додаткових варіантів для розв’язання ситуації, якщо Росія з 18 травня залишить зернову угоду.

Про це заявив офіційний представник генсека ООН Стефан Дюжаррік.

Під час брифінгу його запитали, що станеться, якщо Росія вирішить не продовжувати участь у зерновій угоді.

– Немає плану Б для Чорного моря. Є Чорне море. Ми не можемо пересунути море. Ми не можемо перемістити Босфор, – відповів він.

Наразі Росія докладає зусиль, щоб обґрунтувати свій вихід із зернової угоди тим, що експорт зерна начебто дає “односторонню вигоду” лише Україні.

Водночас представник США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що Росія експортує зерно і добрива “на тому ж рівні, якщо не вище, ніж до початку повномасштабного вторгнення”.

За її словами, Кремль намагається погрозами та саботажем експорту зерна з України підняти світові ціни на хліб та заробити на цьому.

– Погрози Росії стосуються грошей і влади. Чим більше Росія перешкоджає експорту України, тим вищі ціни, і оскільки російський експорт розвивається добре, вони отримують більше прибутків, – сказала Лінда Томас-Грінфілд.

Стамбульський координаційний центр, що відстежує рух кораблів в рамках угоди, вказує, що кількість інспекції суден, які прямують до України та назад у рамках Чорноморської ініціативи, впала від середнього денного показника 4,4 інспекції на вхід та 6,3 на вихід у жовтні 2022 року до 1,4 на вхід та 1,5 на вихід у травні поточного року.

Глава управління з координації санкцій Держдепу США Джим О’Браєн заявив, що з боку РФ є зловживання процедурами Чорноморської зернової ініціативи: “вони не дозволяють суднам реєструватись, а потім не перевіряють їх””.

Нагадаємо, 11 травня у Стамбулі відбулася нарада на рівні заступників міністрів оборони Туреччини, Росії та України, а також представників ООН, на якій обговорювалося питання продовження Чорноморської зернової ініціативи. Міністерство оборони Туреччини повідомило лише факт проведення наради, але нічого не сказало про його результати.

Джерело: Голос Америки

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-05-12 20:45:23