Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Бахмут, Азовсталь і затоплення крейсера Москва: які воєнні події найбільше вразили українців

Деякі події під час повномасштабної війни в Україні, наприклад, тривалі битви та операції, подібно до оборони Бахмута або Азовсталі, залишають слід у колективній пам’яті українців.

Про це свідчать результати соціального опитування Символи, події та особистості, які формують національну пам’ять про війну з Росією, проведеного у період з 23 до 30 березня 2023 року фондом Демократичні ініціативи ім. І. Кучеріва та Центром Разумкова.

За даними опитування, немає якоїсь однієї чи двох подій, які запам’яталися найбільше.

Але оборона Бахмута та Азовсталі вже відтворюються в культурному продукті та стають просторами місць пам’яті, що можуть слугувати потенціалом для утвердження ідентичності українців у майбутньому, зокрема, як мобілізаційний чинник.

Водночас понад чверть українців вважають важливим знищення флагмана Чорноморського флоту РФ, зокрема, ракетного крейсера Москва 14 квітня у 2022 році.

В опитуванні наголошується, що значимість цієї події неодноразово наголошувалася в медіа, зокрема, тому, що за останні 40 років – це перший у світі випадок потоплення флагманського корабля.

Ще більшого символізму цій події надавала співзвучність назви крейсера зі столицею РФ, а ще той факт, що Україна мала значно менш потужний надводний флот, ніж російський ЧФ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-05-08 18:47:13