Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Зло, яке Росія повертає, буде розбито так само, як і нацизм – Зеленський у День пам’яті та перемоги

Фото: Офіс президента

Україна ніколи не забуде внесок народу у перемогу над нацизмом і нікому не дасть стерти роль українців у цій перемозі.

Про це сказав президент Володимир Зеленський у зверненні з нагоди Дня пам’яті та перемоги над нацизмом.

Він нагадав, що 8 травня Україна та вільний світ згадують про шість страшних років Другої світової війни,  які забрали життя мільйонів людей, зокрема, восьми мільйонів українців.

– Саме 8 травня більшість народів світу згадує велич перемоги над нацизмом. Світ вклоняється перед усіма, хто захищав і захистив життя, хто скидав нацистські прапори на звільненій території, хто відчиняв ворота концтаборів, хто повертав народам свободу, хто знищив і засудив нацистське зло. Саме 8 травня 1945 року набрав чинності Акт про беззастережну капітуляцію Вермахту. Саме 8 травня світ вшановує памʼять усіх, чиї життя забрала та війна, – сказав він.

Зеленський зазначив, що сьогодні подав до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонується встановити 8 травня Днем пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років.

Він додав, що ми ніколи не забудемо внесок українського народу у перемогу над нацизмом і нікому не дамо стерти роль українців у цій перемозі. Україна також не дозволить присвоїти спільну перемогу народів Антигітлерівської коаліції і не дасть брехати, що перемога нібито могла відбутись і без участі якоїсь країни або народу.

– Зло ми знищували разом, так само разом протистоїмо зараз аналогічному злу, згадуючи героїзм мільйонів українців у тій війні проти нацизму, ми бачимо такий же героїзм у діях наших воїнів зараз… Ми пишаємось героїзмом українського народу тоді і зараз, – йдеться у зверненні.

Хоч зараз інший агресор, але його мета та ж сама – поневолення або знищення.

Зеленський наголосив, що так само, як і у Другій світовій війні, ми зараз не наодинці проти зла, а б’ємось проти нього разом з усім вільним світом, з державами, які пам’ятають страшні роки тієї війни і захищають сенс слів “Ніколи знову”.

Усе те старе зло, яке сучасна Росія повертає, буде розбито так само як і був розбитий нацизм. Відповіддю на російські агресію, окупацію, вбивства та катування стане українська перемога, звільнення земель і правосуддя.

За словами українського лідера, з усією вільною Європою 9 травня Україна буде відзначати День Європи.

– Сьогодні я підписав відповідний указ і щороку від завтра, 9 травня, ми будемо вшановувати нашу історичну єдність, єдність європейців, які знищили нацизм і переможуть рашизм. Це буде День Європи, яка підтримує українців всі дев’ять років агресії і вже 439 днів повномасштабного вторгнення. Це буде День Європи, яка допомагає нам боротись на всіх напрямках. Це буде День Європи-союзниці, яка не зазіхає на наш суверенітет і не ставить під сумнів наше право на власний вибір національного шляху, – підкреслив він.

Зеленський наголосив, що єдність на нашому континенті наближає нас до відзначення першого дня нашого миру.

– Ми поки не знаємо дати нашої Перемоги, але знаємо що це буде свято для всієї України, для всієї Європи і для усього вільного світу. Буде свято усіх наших героїв – захисників і захисниць, наших людей, які воюють і працюють заради нашої Перемоги, усіх наших союзників і партнерів… Пам’ятаємо минуле, б’ємось сьогодні і не зупиняємось, здобуваючи перемогу. Вічна пам’ять загиблим у Другій світовій війні, слава кожному і кожній, хто бився проти нацизму і переміг, слава усім, хто б’ється за Україну, слава усім нашим героям різних часів, яким ми однаково завдячуємо нашим життям. Слава Україні, – сказав президент. 

Володимир Зеленський, День пам’яті та примирення

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-05-08 09:46:08