Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Кажуть, що вони не потрібні Україні. Як РФ вводить в оману українських полонених

Російська Федерація масово вводить в оману українських військовополонених та  цивільних, використовуючи психологічні тортури та нав’язуючи їм думку, що вони не потрібні Україні. 

Про це в інтерв’ю Українській правді розповів уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець. 

– Був випадок з військовополоненим, якого вісім разів катали невідомо куди, нібито на обмін. Коли ми його повернули він каже: мене вісім разів вивозили, потім повертали й казали, що ми привезли, інших забрали, а тебе сказали – ні, цей нам не потрібен, – розповідає омбудсмен.  

Тим часом українській стороні росіяни кажуть наче полонені самі відмовляються повертатися на батьківщину. 

– Всі хто до нас поверталися, розповідали що були такі намагання розказати, що Україна вас не запитує, взагалі на вас відкрите кримінальне провадження, ваші рідні від вас відмовилися, тобто залишайтеся в Росії, публічно підтримуйте дії російської федерації й все у вас буде добре, це додатковий тиск, маніпуляція і психологічні тортури, – зазначає Лубінець. 

На думку уповноваженого з прав людини, російська влада хоче таким чином налаштувати полонених  проти української влади, та примусити їх перейти на сторону Кремля. А також розбурхати суспільство всередині країни. Втім в офісі омбудсмена намагаються зробити все можливе, аби повернути усіх українців додому. 

– Ми запропонували онлайн-спілкування, спочатку вони погодилися на цей формат. У нас повинна була відбутися конференція, особисто Москалькова гарантувала, що таке спілкування відбудеться, за дві години до онлайн спілкування вони повідомили, що люди відмовляються навіть онлайн зі мною поспілкуватися, – зазначає омбудсмен.

Нагадаємо, кількість цивільних українських заручників, яких утримує Росія, просто шалена. До офісу омбудсмена вже звернулися родичі 20 тис. українців, яких затримали на тимчасово окупованих територіях, і ця цифра може бути набагато більшою.

Джерело: Українська правда

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-04-17 14:53:51