Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Ступінь небезпеки: вчені прирівняли нестачу сну до водіння в нетверезому стані

Австралійські вчені з’ясували, що якщо вночі ви спали менше ніж п’ять годин, то з такою ж імовірністю потрапите в автомобільну аварію, як якби ви перевищили дозволений ліміт алкоголю.

Щоб дійти такого висновку, науковці оцінили наукові дані лабораторних і польових досліджень, у яких вивчали, скільки попереднього сну потрібно людині для безпечного водіння.

Після узагальнення результатів 61 унікального дослідження було виявлено, що сон менше ніж чотири-п’ять годин у попередні 24 години пов’язаний із подвоєнням ризику дорожньо-транспортної пригоди. Це той самий ризик аварії, коли у водіїв концентрація алкоголю в крові становить 0,05%.

Зараз дивляться

Результати низки досліджень також показали, що, якщо водій спав від нуля до чотирьох годин попередньої ночі, вірогідність того, що він потрапить в аварію, може бути в 15 разів вищою.

На думку вчених, огляд показує, що, ґрунтуючись на наукових даних, може бути розумним вимагати від водіїв певної кількості сну, перш ніж сісти за кермо.

Однак, кажуть дослідники, тут потрібно враховувати більше факторів, ніж просто наукові докази. Адже багато людей не можуть дозволити собі спати більше, наприклад, молоді батьки, змінні робітники та люди з порушеннями сну. Тому для регулювання водіння в стані втоми необхідна значна суспільна підтримка.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-04-06 15:52:50