Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Їжа, що загрожує ранньою смертю: вчені назвали чотири ультраоброблені продукти

сосиски


Велике нове дослідження вчених Гарвардської школи громадської охорони здоров’я викликало великий резонанс  серед дієтологів світу. Начебто не було сказано нічого нового, але нарешті з’явилися незаперечні докази того, що саме ці конкретні ультраоброблені продукти вкорочують нам віку.

Пластівці – на сніданок, сосиски на обід, тістечко на вечерю

Це те, що ми і наші діти їмо майже щодня – оброблене м’ясо (ковбаси, сосиски, копченості), штучно підсолоджені напої, особливо газовані (лимонади, морси, нектари, тощо), магазинні десерти на молочній основі (желе, тістечка, муси, цукерки) і, увага, пластівці, які зазвичай дають школярам на сніданок.

У дослідженні взяли участь  114 тис. дорослих американців, які протягом трьох десятиліть повідомляли про спосіб свого харчування.

Зростають ризики хвороб

Результати вразили. Ті, що  їли будь-яку їжу, піддану ультраобробці, мали на 4% вищий ризик смерті з будь-якої причини, а також на 8% вищий ризик смертності від нейродегенеративних захворювань (деменція, хвороба Альцгеймера), ніж ті, хто притримувався здорового харчування.

Проте дослідники відзначили, що серед ультраоброблених продуктів є й цілком корисні. До них варто віднести, зокрема, злаковий, цільнозерновий хліб, які після ультраобробки зберігають необхідні організму поживні речовини, такі як клітковина, вітаміни та мінерали.

Що таке ультраоброблена їжа і чому вона шкідлива

Фахівці попереджають, що ультраоброблені харчові продукти сильно змінені, містять багато хімічних добавок. Це відверто комерційний кейс. Вимоги до їхніх розробників одні – продукти мусять довше зберігатися, заохочувати покупців купувати їх більше через добре продумані смакові добавки, які роблять їх надзвичайно смачними.

Лікар-інфекціоніст з Університетського коледжу Лондона доктор Кріс Ван Туллекен навіть вивів своєрідну формулу, за якою можно запідозрити, що ви купили ультраоброблений продукт. Для цього варто лише уважно прочитати етикетку.

– Якщо він загорнутий у пластик і містить принаймні один інгредієнт, якого ви зазвичай не знайдете вдома на кухні, тоді це ультраоброблена їжа, – зазначив лікар.

Зазвичай у цих продуктах багато доданої солі, цукру та жиру.

Люди навіть не здогадуються, що отруюють себе. Але з’являється все більше доказів зв’язку між ультраобробленими продуктами та низкою захворювань, включаючи хвороби серця, діабет, ожиріння, шлунково-кишкові захворювання та депресію.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Surrey Live

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-18 13:44:03