Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Історичне богослужіння. Вперше за 300 років Великодня літургія у Києво-Печерській лаврі відбулася українською мовою

У головному храмі Києво-Печерської лаври Свято-Успенському соборі вперше відбулося Великоднє богослужіння українською мовою. Його провели священнослужителі Православної церкви України, очолив духовне дійство новоспечений виконувач обов’язків намісника лаври – Архімандрит Авраамій.

Біля Свято-Успенського собору ще спозаранку зібралося чимало вірян, аби помолитися за Воскресіння Христа та освятити свої пасхальні кошики.

Великодня служба українською мовою викликала шквал позитивних емоцій у прихожан. Власне, це спонукало їх прийти цього року саме до Києво-Печерської лаври, а ще неабияк вразили людей  напрочуд милозвучні хорові співи у храмі.

Дехто з прихожан поділився з нами своїми враженнями. 

Подружжя Віктор та Людмила востаннє були у лаврі ще 2013-го. Відтоді на Великдень навідувалися до Михайлівського Золотоверхого собору. А тепер тішаться, що можуть відчути атмосферу свята вже в українській лаврі.  

– Я навіть плакала, тому що це дуже хороша подія. Слава Богу, що таке здійснилося! Бо ми тільки за те, щоб все було українське у нас в Україні! – сказала жінка.

Вперше до лаври навідалася Анастасія. Її здивувала велика кількість поліції, яка стояла на вході до храму, аби уникнути провокацій, а також особливо вразили хорові співи під час літургії. 

– Нам дуже сподобалося. Цікаво було почути службу саме українською мовою. Вражає те, як все було гарно і милозвучно, співи брали аж за душу. Головне, що українською мовою, – додала дівчина.

Новий виконувач обов’язків намісника заповідника архімандрит Авраамій, який нещодавно перейшов з Московського патріархату до Православної церкви України, нагадав, що Києво-Печерська лавра – це колиска світового православ’я, і те, що тут нарешті проголошуються молитви українською – є історичною подією. Він запевнив, що вже у найближчому майбутньому богослужінь у лаврі тільки побільшає.

– Ми радіємо, що маємо можливість прославляти Бога в стінах цієї древньої обителі українською мовою. Враження і від самої літургії, і від Великодня Христового наповнюють серця кожного українця й українки, а найперше наших захисників, які стоять на сторожі держави і віддають своє життя за кожного із нас.

Ми повинні знати, що Православна церква України молиться постійно. Власне сьогодні під час Великодньої літургії звучала і молитва за Україну, і за владу,  і за військо, і за побожний боголюбивий народ, – зазначив архімандрит.

Одночасно з ПЦУ Великоднє богослужіння у лаврі проводили і священники Української православної церкви Московського патріархату, які відмовляються покинути національний заповідник вже сімнадцятий день поспіль.

Своє богослужіння вони влаштували у храмі Преподобного Агапіта Печерського, а згодом прибічники Московського патріархату організували молитовне стояння просто неба під входом до Нижньої лаври. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-04-16 16:20:21