Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Єрмак розповів деталі зустрічі з главою МКЧХ і як вирішив змінити тон бесіди

Фото: Офіс президента

Керівниця Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) Мір’яна Сполярич-Еггер після розмови з українськими захисниками, які повернулися з полону росіян та їх близькими не змінила ставлення організації МКЧХ до українських військовополонених.

Про це розповів керівник Офісу президента Андрій Єрмак у проєкті Дмитра Комарова “Рік. За кадром. Офіс Президента“.

Єрмак згадав ситуацію, коли очільниця МКЧХ намагалась потрапити на візит до Офісу президента.

– Вона (президент МКЧХ, – Ред.) сиділа тут і я їй сказав, що у вас є можливість показати, що ви організація, яка робить те, для чого була створена. Я її не попереджав і під час зустрічі сказав: “А зараз наша зустріч зміниться і я хочу, щоб до неї долучилися три дівчини”. І з цих дверей без попередження вийшли – Мар’яна Мамонова, сестра Волини і дружина Прокопенка (бійця із позивним Редіса). Вони зайшли. Сіли тут. І годину, не підбираючи слів, розповідали про жахи полону. Президент МКЧХ сиділа із представником України просто “чорного кольору”, – розповів керівник ОПУ.

Єрмак назвав такий спосіб неформальних переговорів з представниками МКЧХ “терапією правди”.

Делегація Міжнародного комітету Червоного Хреста на чолі з президентом МКЧХ Мір’яною Сполярич-Еггер в Офісі президента / Фото: ОПУ

Він додав, що після цієї розмови представники МКЧХ “жодним чином жодного разу вони не потрапили до жодного нашого полоненого. Вони нам розповідають, що не можуть потрапити, тому що росіяни не дають дозволу”.

– Навіть не вибираючи висловів, я спитав, а якби це було під час Другої світової війни, і ви у Гітлера питаєте, що ви не можете потрапити до Освенцима, що б ви мені відповіли?! Вони туплять очі, мовчать, починають розповідати про мандати і таке інше, – додав Єрмак.

Керівник Офісу президента каже, що в день, коли відбувався обмін захисників Азовсталі на держзрадника Віктора Медведчука, багато чого “пішло не так” і обмін міг зірватися.

За його словами, обмін в Туреччині стався можливим лише тоді, коли офіційний Київ впевнився, що з боку РФ привезли українських командирів, які боронили Маріуполь і Азовсталь.

Єрмак додав, що для України сьогодні є пріоритетним обмін у форматі “всіх на всіх”, але наразі зробити це буде дуже непросто.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-03 01:37:15

     
❗️    ЗБІР НА ПРИЧІП     ❗️
🙏зібрано 51246 грн.🙏
10 грн. теж донат!!!
Продовжуємо збір !!!
🙏🙏🙏Відкриваємо збір на причіп , фаркоп та набір інструментів для хлопців з 15 батальону 58 окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговськогоз , які боронили наш Ніжин , а зараз в гарячій точці…🔥
В скрутну хвилину вони були поряд з нами , і самі скромні по запитам , ніколи лишнього не просять !
Тож просимо допомоги закрити збір ! Ціль 85000 грн.
5168745125837630