Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

що це, реєстрація, розклад та результати екзамену

Під час навчання майбутні лікарі повинні обовʼязково складати Крок – екзамен із загальнонаукових дисциплін.

Іспит передбачає один, два або три окремі тестові екзамени залежно від освітньо-кваліфікаційного рівня. Зміст іспитів щорічно затверджує Міністерство охорони здоров’я України.

Факти ICTV дізнавалися, що таке Крок, які існують види тесту, як зареєструватися на екзамен та розклад іспитів у 2023 році.

Крок: що це та види

Крок – це об’єктивне зовнішнє незалежне оцінювання професійної компетентності. Проходить екзамен одночасно по всій країні у формі тестування та проводиться Центром тестування при МОЗ України.

Студенти, які навчаються на спеціальностях Медицина, Стоматологія, Фармація, Медсестринство, Лабораторна діагностика тощо повинні обовʼязково складати цей іспит.

Крок буває кількох видів:

  • Майбутні фахівці рівня спеціаліст та магістр (лікарі, лікарі-стоматологи, фармацевти, лікарі-психологи тощо) послідовно складають три екзамени – Крок 1 (його складають на 3 чи 4 курсі), Крок 2 (складають на випускному курсі) та Крок 3 (складають під час навчання в інтернатурі).
  • Майбутні фахівці рівня молодший спеціаліст складають один екзамен – Крок М. Цей тест вважається складовою державної атестації здобувачів та проводиться на випускному курсі.
  • Майбутні фахівці рівня бакалавр послідовно складають два екзамени – Крок М та Крок Б (його теж складають на випускному курсі).

Також на офіційному сайті Центру оцінювання при МОЗ інформують про порядок проведення іспиту:

  • іспит Крок 1 – на третьому році навчання здобувачів спеціальностей Стоматологія, Медицина, Медична психологія, Фармація, Промислова фармація, Педіатрія;
  • іспит Крок 2 – на п’ятому році навчання для здобувачів спеціальностей Стоматологія, Фармація, Промислова фармація та на шостому році навчання для здобувачів спеціальностей Медицина, Медична психологія, Педіатрія.

Іспит проводиться у письмовій (бланковій) тестовій формі. В екзамені використовуються завдання множинного вибору з однією правильною відповіддю. Кількість тестових питань – 150.

Тривалість Кроку – 2 год 30 хв для громадян України та 3 год – для громадян іноземних держав.

Реєстрація на Крок 2023

Реєстрацію на екзамен здійснює Центр тестування на підставі сформованого закладом вищої освіти замовлення в Єдиній державній електронній базі з питань освіти.

Реєстрація здобувачів освіти на складання Кроку починається не раніше ніж за чотири місяці та закінчується не пізніше ніж за чотири тижні до початку проведення іспиту.

– Зверніть увагу, що всю відповідальність за достовірність даних про здобувачів освіти, що містяться у замовленні для його реєстрації на складання Кроку, та за формування такого замовлення у встановлені терміни несе ЗВО.

Графік реєстрації здобувачів для складання ЄДКІ у 2023 році ви можете переглянути за посиланням.

Графік іспитів 2023

Графік проведення єдиного державного кваліфікаційного іспиту, компонентом якого є Крок, можна переглянути за посиланням.

Результати Кроку 2023

За кожну правильну відповідь студент отримує 1 бал, відповідно, за неправильну – 0 балів. Загальна кількість отриманих балів конвертується у відсоток правильних відповідей.

Тестове завдання вважається виконаним правильно, якщо здобувач обрав та позначив у бланку відповідей єдиний правильний варіант.

Крок буде вважатися виконаним неправильно, якщо:

  • позначено неправильний варіант відповіді;
  • позначено два або більше варіантів відповіді, навіть якщо серед них є правильний;
  • не позначено жодного варіанта.

Результати тестування подаються як склав/не склав. У 2023 році МОЗ було затверджено величину критерію склав для Кроку 1 та 2  64% правильних відповідей.

Щоб скласти Крок 3 у 2023 році, інтерну необхідно набрати 74% правильних відповідей, а для успішного складання Кроку М та Кроку Б студент має набрати 58% правильних відповідей.

– Офіційне оприлюднення результатів Кроків здійснює Центр тестування впродовж 14 днів шляхом електронного інформування ЗВО за офіційною адресою. Результати іспиту не публікуються на офіційному сайті Центру тестування.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-05-30 14:23:21