Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Шмигаль назвав п’ять ключових елементів нової ветеранської політики

Фото: Урядовий портал

У рамках концепції відновлення України маємо гідно вшанувати героїзм усіх, хто став на захист власної держави, тому ще до завершення війни формується нова ветеранська політика, яка складається з п’яти ключових елементів.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час VI Міжнародного ветеранського форуму.

Перший елемент – це створення інфраструктури, завдяки якій ветерани отримають якісні та дієві послуги. Ми починаємо з нових підходів в роботі ВЛК та медико-санітарних комісій. Принцип – довідки ходять за військовими, максимальна цифровізація, зокрема електронна черга, залучення до цього процесу цивільних медзакладів. Це те, над чим працюємо, вже імплементуємо. Паралельно з цим формуємо інститут помічника ветерана – це індивідуальний супровід захисників у критично важливих для них питаннях, – пояснив він.

Другим елементом, за словами глави уряду, стала економічна активність, для реалізації якого вже відкрито шість Центрів ветеранського розвитку при провідних вишах країни – це платформи для розвитку професійних навичок, перекваліфікації, отримання нових знань.

– Крім того, для усіх захисників та захисниць буде створено можливості для пріоритетного вступу ВНЗ, а також позаконкурсний вступ до закладів профтехосвіти. Держава також стимулюватиме створення та розвиток ветеранського бізнесу, розширюватиме грантову підтримку, – додав Шмигаль.

Успішна реабілітація – це третій елемент, який, як наголосив прем’єр, зокрема передбачає створення мережі сучасних реабілітаційних центрів з надання комплексної допомоги та розвиток ветеранського спорту.

Четвертий – доступне житло. Нещодавно ми розширили іпотечну програму єОселя. Тепер пільговий кредит під 7% доступний для ветеранів війни та членів їхніх сімей. Ветерани також є пріоритетними учасниками програми єВідновлення, їхні заяви на відновлення житла розглядатимуться першочергово, – запевнив Шмигаль.

І п’ятий елемент нової ветеранської політики – це вшанування подвигу військових. Як сказав глава уряду, найбільш символічним місцем буде національне військове меморіальне кладовище, де поховають героїв, які віддали життя за Україну.

– Ветеранська політика – це не просто виплати допомоги, а й адаптація, реабілітація, створення широкого простору можливостей для самореалізації, а також вшанування подвигу наших захисників і захисниць, – додав прем’єр.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-22 14:18:17