Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чому жовтіють речі в шафі – причини та як упоратися з плямами

Іноді доводиться стикатися з тим, що ви склали чисті речі в шафу, а коли дістаєте їх, то вони зрадливо жовті. Згідно з усіма законами підлості, це ще й відбувається в той момент, коли саме ця річ вам потрібна.

Однак не варто засмучуватися, адже це можна виправити. Для початку розберімось, чому речі жовтіють у шафі під час зберігання.

Чому жовтіють речі у шафі

Головна причина того, що речі жовтіють у шафі – це прання. Є й інші варіанти, але цей буде правильним у 90% випадків. На додаток, найчастіше це стосується білих речей, які досить вибагливі у своєму догляді. Це ще одне нагадування про те, що варто уважно вивчати етикетки на одязі.

Яке прання змушує жовтіти одяг у шафі:

  • прання з неправильним температурним режимом;
  • використання невідповідного порошку;
  • погане полоскання;
  • використання під час ручного прання сильнолужного мила.

Однак скидати все винятково на прання також не варто. Адже в окремих випадках можуть бути й інші причини того, що речі жовтіють у шафі.

Зокрема, проблема може бути у воді, в якій ви перете речі. Якщо це водопровідна вода, в ній може бути підвищений вміст солей, заліза, або навіть іржа.

Також серед причин – негативне середовище для зберігання речей у шафі. Йдеться про підвищений рівень вологи в будинку чи квартирі, наявність цвілі чи грибка. До речі, якщо ви нічого з перерахованого не помічаєте неозброєним оком, це не означає, що такої проблеми немає.

Також вам може здатися вдалою ідеєю перепрасувати речі перед їх тривалим зберіганням. Однак поспішаємо вас засмутити – ви можете зробити лише гірше. Це може бути причиною жовтизни білого одягу.

Зверніть увагу, де саме ви зберігаєте одяг, адже полиці з ДСП, МДФ з різними просоченнями можуть віддавати жовтизну не тільки білим речам, а й тканинам інших кольорів.

Як зберігати речі, щоб вони не жовтіли

Імовірність того, що речі не жовтітимуть у шафі, можна збільшити, проте доведеться заморочитися. Якщо одяг не вимагає зберігання на плічках, його варто складати в поліетилен.

Крім того, в магазинах представлено безліч варіантів вакуумних пакетів для зберігання речей (також вони можуть називатися вакуумні пакети для ручної поклажі, – Ред.). Вартість таких пакетів стартує від 60 грн. Примірники з плічками можуть коштувати від 150 грн. За допомогою пилососа з них викачується повітря, завдяки чому тканина не окислюється і не жовтіє. Однак це буде працювати, якщо ви правильно випрали і прополоскали річ.

Як підготувати річ до зберігання, щоб вона не пожовкла:

  • Вибирати режим прання та температуру, відповідно до інформації на етикетці.
  • Перед пранням білих речей проженіть машинку на режимі полоскання.
  • У разі появи перших ознак зміни кольору використовуйте кисневий порошок. Якщо не хочете вдаватися до агресивних відбілювачів, то можна використати народний спосіб із нашатирем. Необхідно зробити розчин: 4 л води, 50 мл рідкого мила та 2-3 столові ложки нашатирю. У ньому потрібно замочити одяг на кілька годин, а потім випрати. Однак працювати з нашатирем необхідно в рукавичках, оскільки він може зашкодити вашим рукам. Також його запах – це не найкращий аромат, який ви чули у своєму житті.
  • Якщо ви дістали річ із шафи і вирішили попрасувати, то суворо дотримуйтесь інструкції. Крім того, якщо використовуєте пару, то обов’язково перед цим замініть воду на чисту та фільтровану.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-27 15:15:55