Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чим поливати вазони щоб швидко росли – поради експерта

Полив – один з основних етапів у догляді за домашніми квітами, тож не дивно, що це перше питання, яке турбує власників рослин. Тож, чим і як треба поливати вазони, щоб вони швидко росли і чи взагалі можливо пришвидшити таким чином їх ріст – читайте далі у матеріалі Фактів ICTV.

Чим поливати вазони, щоб швидко росли

З цим питанням ми звернулися до нашого постійного експерта з рослин Ліліани Лавринець. Вона зазначає, що немає такого чарівного засобу, щоби ви сьогодні полили рослину диво-сумішшю, а на завтра чи через день з паростка отримали великих зелений кущ.

– Немає такого чарівного засобу, щоб ви сьогодні полили ним рослини, а через два дні – вони красиві й доглянуті, – каже знавець з рослин.

Вона наголошує, щоб рослина виглядала гарно, потрібен регулярний та комплексний догляд.

– Тобто щонайменше раз на тиждень поливати і тричі на тиждень обприскувати домашню квітку. Гарно протираємо листочки, вазон має стояти на своєму місці та постійно спостерігаємо за розвитком рослини та змінами під час росту – чи немає опіків, пожовклого листя тощо, – говорить Лавринець.

Відстояна вода

Але все ж таки певні хитрощі у поливі вазонів, щоб ті швидко росли, є. І насамперед їх потрібно зволожувати відстояною водою. Якщо ж маєте власну криницю, то можна вдаватися до поливу одразу. Якщо ж ні – то візьміть ємність та наберіть туди води з-під крану та залиште у відкритій посудині на добу. Так вміст хлору вивітриться та не нашкодить рослині.

Фото: Pexels

Лише потрібно стежити, щоб вода була на 5-7°С вищою  за температуру повітря у приміщенні. Якщо поливати вазони холодною водою, то у рослин починають загнивати стебла та коріння, може опадати листя й бутони.

Крім того, варто пам’ятати, що у кожної рослини є період спокою, під час якого потрібно дати їй відпочинок та не живити добривами.

Добрива

Коли починається період активного росту рослини то додаємо добриво до води для поливу – і ваша домашня квітка почувається  прекрасно та радує око.

Найкраще добриво для кімнатних квітів – це, безумовно, органіка (перегній або компост). Така підгодівля не лише забезпечує підживлення потрібними мікроелементами, а й покращує структуру ґрунту.

Фото: pexels

Мінеральні добрива також можна застосовувати для кімнатних рослин, проте потрібно бути уважними до дозування, щоб запобігти пересушуванню землі й опікам коренів. Щоб добре росли вазони, обов’язково дізнайтеся, який тип добрива оптимальний саме для них.

– Використовуйте добрива, які призначені лише для тієї чи іншої рослини, яку ви поливаєте. Дайте рослині гарний догляд, і вона віддячить вам сторицею, – радить експерт.

Вода з акваріуму

Поливати вазони, щоб ті швидко росли, можна і водою з акваріуму. Так ви зможете підживити рослину необхідними мікроелементами.

– Не забуваємо про воду з акваріуму, у якій міститься багато поживних мікроелементів, – говорить знавець з рослин.

Такою водою, як і будь-яким добривом, можна поливати рослину лише раз на два тижні.

Йод, аспірин, цукор

В Інтернеті можна знайти багато нестандартних способів для підживлення вашої рослини. Наприклад, на форумах радять додати у воду йод, аспірин, цукор, касторову олію чи навіть молоко. Та чи варто це робити – пояснює експерт:

– Я таке не практикувала, і нікому не раджу, чесно. Для чого домішувати різні “ліки” до води? Спочатку та чи інша речовина буде допомагати рослині, а потім її залишки будуть відкладатися у рослині. А далі це може призвести навіть до загибелі вазону. Для чого так ризикувати?

Знавець рослин вважає, що підживлювати рослини потрібно лише спеціальним добривом.

– Повірте, у цьому добриві є всі поживні речовини для конкретної рослини, – додає Лавринець.

Основні правила поливу вазонів, щоб ті швидко росли

Фото: pixabay

Головне правило – рясний полив, але саме під час активного росту, а не спокою рослини. Коли ріст домашньої квітки призупиняється, полив поступово потрібно скоротити. Загалом кожна рослина має індивідуальні особливості, є вологолюбні, які необхідно поливати майже не щодня, а є сухостійкі вазони, яким достатньо одного разу на тиждень.

Також варто не забувати про особливості ґрунтів, наприклад, глинисті утримують вологу довше і висихають повільніше, ніж піщані.

Крім того, домашні квітки у невеликих горщиках потрібно поливати частіше.

Також не забувайте і про маленький нюанс – поливати кімнатні рослини найкраще ввечері. Річ у тім, що вранці, коли світить сонечко, рослина ризикує отримати опіки.

До речі, раніше Факти ICTV писали, чи можна поливати кімнатні рослини мінеральною водою.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-01 19:24:54