Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

чим небезпечний вибух замінованого хімзаводу у Криму

Росія замінувала вибухівкою хімічний завод Ukrainian Chemical Products (Кримський титан), що розташований поблизу Армянська на півночі тимчасово окупованого Криму.

Українські посадовці та незалежні новинні платформи попереджають, що в разі руйнування заводу це “вивільнить” тисячі тонн токсичних речовин, а Україна та сусідні держави зіткнуться з техногенною катастрофою, потенційно гіршою за Чорнобиль.

Колишній полковник ЗСУ Роман Світан в інтерв’ю Апостроф ТВ сказав, що російські військові сапери підготували завод до знесення в разі наближення української армії до півострова.

— Завод вже повністю замінований, включаючи контейнери з кислотою, хлором і реагентами. Нещодавно вони почали встановлювати там вибухівку, тому що побачили, що Збройні сили України можуть перетнути Дніпро і зайти в Армянськ, – сказав він.

Токсичний коктейль хімічних речовин у разі вибуху та потрапляння в атмосферу створить отруйну хмару шириною у 50 км. Потенційно він може досягнути території Туреччини, Болгарії та Росії залежно від вітрів за два-три дні.

Минулої п’ятниці голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін попереджав, що російські окупанти завезли на завод вибухівку.

— Можливий вибух спричинить викид тисяч тонн токсичних речовин в атмосферу і призведе до смертельної небезпеки для людей і навколишнього середовища, – сказав він.

Ukrainian Chemical Products (раніше Кримський титан) займає територію у 4,7 кв. км.

Раніше він був одним із найбільших у світі виробників діоксиду титану – нетоксичної промислової хімічної речовини, яка широко використовується у виробництві фарб, покриттів, харчових добавок, у медицині та як відбілювач.

Використання діоксиду титану було заборонено в Європі у 2022 році. Дрібний білий пил, хімічна речовина, яку деякі експерти вважають потенційно канцерогенною. Він нерозчинний і смертельно небезпечний для рослин і тварин.

Деякі речовини та супутні продукти виробництва діоксиду титану є токсичними, зокрема сірчана кислота та діоксид сірки. Обидві ці сполуки є отруйними, а під час сильного впливу – потенційно смертельні.

Джерело: Kyiv Post

Фото: Wikipedia

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-09 20:16:19

     
❗️    ЗБІР НА ПРИЧІП     ❗️
🙏зібрано 69100 грн.🙏
10 грн. теж донат!!!
Продовжуємо збір !!!
🙏🙏🙏Відкриваємо збір на причіп , фаркоп та набір інструментів для хлопців з 15 батальону 58 окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговськогоз , які боронили наш Ніжин , а зараз в гарячій точці…🔥
В скрутну хвилину вони були поряд з нами , і самі скромні по запитам , ніколи лишнього не просять !
Тож просимо допомоги закрити збір ! Ціль 85000 грн.
5168745125837630