Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

У Сеймі Литви обговорюють перейменування Росії на Московію

Комітет майбутнього у Сеймі Литви розпочинає дискусії щодо зміни топоніму Росія у литовській мові на Московію.

Про це повідомляє литовське видання Verslo Žinios з посиланням на слова голови комітету Раймундаса Лопати.

За його словами, політики шукатимуть рішення на основі висновків історика Альфреда Бумблаускаса, який представить у Сеймі свою доповідь Росія і Московія: 5 неправд і замовчувань.

За словами євродепутата, російський диктатор Володимир Путін ґрунтує свою війну в Україні на спотвореній і неправдивій історії, тому в Литві варто підняти питання про те, чи не сприймається історична роль Росії – як і сама назва країни – в західній свідомості як спотворена.

— Ми називаємо Росію Росією, бо вона сама себе так називає. З історичної перспективи Великого князівства Литовського ми шукатимемо більш прийнятну і точну оцінку історичної ролі країни для Литви і Заходу, ніж вкорінений у західній свідомості великоросійський наратив, – йдеться у заяві Лопати.

Він додав, що у підсумку буде вирішено, як краще називати цю країну – Росією, Московією, чи якось інакше,

Історик Бумблаускас виступить з доповіддю про експропріацію назви Русь та обставини її перетворення на Росію на неформальному форумі Інтелектуальна незалежність Литви 7 червня, який організовано Комітетом майбутнього. У заході візьмуть участь історики, філософи, лінгвісти та політики.

Як відомо, у лютому 2023 року петиція із проханням про офіційне перейменування Росії на Московію набрала 25 тис. голосів. У березні її розглянув президент України Володимир Зеленський і звернувся до прем’єра Дениса Шмигаля з проханням опрацювати ініціативу.

Джерело: Verslo Žinios

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-05-19 14:53:04