Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

У лікуванні раку можуть допомогти собаки, які мають з людиною багато спільних генів – дослідження

Команда американських учених Массачусетського технологічного інституту та Університету Джорджії під час дослідження виявила, що собаки можуть допомогти в лікуванні раку, тому що в них багато спільних із людиною генів, які спричиняють пухлини.

Вчені вперше показали, що люди і собаки мають багато спільних генетичних причин раку.

Під час наукового експерименту, пухлини майже 700 собак порівняли з такими самими у пацієнтів-людей, і було виявлено, що собаки мають 18 спільних з людиною гарячих точок мутацій, які, ймовірно, є основною причиною раку.

На думку дослідників, отримані результати вселяють надію на те, що в майбутньому собак можна буде використовувати для тестування потенційних ліків, які можуть впливати на їхні пухлини так само, як і на пухлини людини.

Вчені вже розглядали використання собак як спосіб краще вивчити рак, тому що вони є єдиним видом, з яким ми живемо в одному середовищі.

Відомо, що мишей та інших лабораторних тварин нерідко використовують для вивчення захворювань людини, але отримані результати часто не застосовні до людей.

Рак викликається комбінацією як генетичних, так і спадкових чинників, і тепер стало зрозуміло, що люди і собаки мають обидва ці спільні елементи, резюмують дослідники.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-10 09:29:02