Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

У Львові відкрили медцентр Superhumans, де протезуватимуть безкоштовно

Після шести місяців на інвалідному візку  Петро вчиться знову ходити, але вже на протезах. Він боєць 24-ї механізованої бригади. У вересні на Херсонщині дістав поранення – підірвався на протитанковій міні, втратив обидві ноги та пальці лівої руки.

Три тижні був у штучній комі, 5 разів опинявся на межі життя та смерті. Але жага до життя перемогла. Медперсонал щойно відкритого центру Superhumans у Львові відзначає мужність, незламність і глибинне бажання воїна перемогти свою неміч.

Зараз я наче дитина, що народилася і робить перші кроки. Важко, але роботи багато, головне –  рівновагу вловити. Нічо, ми навчимося, головне не здаватися, – говорить Петро Буряк.

Центр Superhumans – сучасний комплекс психологічної підтримки, реабілітації, протезування та реконструктивної хірургії для людей, які постраждали внаслідок війни. Цього пацієнта протезували партнери центру в Німеччині.

– Ми почали працювати фактично ще до відкриття, тобто не сьогодні старт роботи, – розказує Андрій Віленський, медичний директор центру Superhumans.

За словами Андрія, їм вдалося зібрати мультидисциплінарну команду, на сьогоднішній день кількість тих пацієнтів, які вже мають індивідуальні реабілітаційні плани, які готуються до протезування і проходять вже протезування, більше двадцяти.

Щороку тут планують протезувати до трьох тисяч людей. Серед пацієнтів не лише військові, а й цивільні. Ось 23-річний Руслан з Ізюма, він 200 днів із сім’єю був під окупацією. Пережив ворожий полон і тортури. Його батько військовий. У січні хлопець на власному подвір’ї натрапив на снаряд, втратив пальці на лівій  руці.

– Я тільки сьогодні сюди приїхав, зразу почали все робити. Мені потрібен протез, щоб на мотоциклі їздити, бо я займаюсь мотоспортом, – пояснює Руслан.

Центр працюватиме на базі комунальної лікарні у двох корпусах. Сьогодні роботу розпочав перший – триповерхова будівля з відділеннями психологічної підтримки та фізичної реабілітації. Тут є басейн і спеціальна лабораторія, де всі протези виготовлятимуть з нуля і під конкретні потреби кожного пацієнта.

 Протези верхніх кінцівок розглядають як протези косметичні, механічні, – пояснює завідувачка відділення  центру протезування Вікторія Оліх.

За словами Вікторії, є ще міопротезування, там де використовують оті біонічні кисті, в даний час проходить виготовлення тестувальних, примірочних гільз під такі вже супер класні протези.

Послуги тут безкоштовні. Усе завдяки благодійникам. Амбасадори проєкту – відомі люди України та світу. У Наглядовій раді – зокрема й перша леді України Олена Зеленська.

– Ми  всі мріємо про відновлену країну, і особисто я вважаю, що відновлення країни розпочинається з відновлення кожної конкретної людини – військового або цивільного, дитини або дорослого. І тому коли зараз ми бачимо створення такого центру, ми бачимо  створення місця сили, – говорить Олена Зеленська.

У центрі ще тривають будівельні роботи, їх планують завершити до кінця року.

– Добудуємо палатний фонд і хірургічне відділення. А також освітній центр, – ділиться найближчими планами  директорка  центру Superhumans  Ольга Руднєва.

За словами Ольги, мова йде про потужність фахівців. Центр не може запротезувати більше людей, якщо мало рук, які знають, як протезувати складні випадки.  В Україні зараз переважно складні випадки, потрійна, подвійна, або  високі ампутації.

У планах команди відкриття ще п’яти аналогічних центрів в інших містах України. Цьогоріч планують розпочати роботи у Харкові.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-04-17 11:14:46