Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

У біженців з України обмежений доступ до лікування наркозалежності — дослідження

Команда вчених Єльського університету в США під час нещодавнього дослідження з’ясувала, що багато українських біженців, які рятуються від війни в країнах ЄС і страждають на наркотичну залежність, зіткнулися із серйозними проблемами доступу до замісної терапії, зокрема, такими препаратами, як метадон і бупренорфін.

За словами дослідників, переривання цієї терапії може призвести до тяжких симптомів абстиненції, рецидиву вживання ін’єкційних опіоїдів, передозування і смерті.

За оцінками, в Україні проживає 360 тис. осіб, які вживають ін’єкційні наркотики, 20% з них інфіковані ВІЛ. Епідемії опіоїдів та ВІЛ в Україні є одними з найтяжчих у Європі.

– Україна посідає друге місце за поширеністю ВІЛ в усій Європі, сконцентрованої серед людей з розладами, пов’язаними з вживанням опіоїдів, – зазначив дослідник Бенджамін Нікітін.

За його словами, терапія опіоїдними антагоністами (ТОА) має вирішальне значення для усунення ризику передачі ВІЛ, оскільки їх можна вживати перорально, а не шляхом ін’єкцій.

Бенджамін Нікітін, американець українського походження в першому поколінні, вирушив із колегами до Польщі, де вони взяли інтерв’ю в українських біженців із розладом, пов’язаним із вживанням опіоїдів.

Дослідники також провели інтерв’ю з біженцями і постачальниками ТОА в Німеччині, Чехії, Словаччині, Румунії та Угорщині.

З’ясувалося, мережі постачальників препаратів замісної терапії (ЗП) не були ефективно використані для реагування на кризу з біженцями.

На думку вчених, подолати проблему може допомогти підтримка постачальників препаратів ЗП за допомогою легко адаптованої структури, такої як Мережа з поліпшення лікування залежності (NIATx).

NIATx – це інструмент впровадження, який спрямований, зокрема, на те, щоб установи з охорони психічного здоров’я країн ЄС могли більш ефективно реагувати на надзвичайні ситуації, розширюючи доступ до життєво важливого лікування.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-27 09:05:34