Будівельні матеріали м.Ніжин
Місто і регіон

У Батурині зберігся камінь, який охрестили свідком Льодовикового періоду

Незвична та цікава знахідка з’явилася в Національному заповіднику «Гетьманська столиця» у Батурині.
Це величезний камінь, який охрестили свідком Льодовикового періоду.

«Камінь нам подарували місцеві жителі  родинаОлександра та Валентини Ткаченків. Вони його викопали у своєму дворі. Причому господарі думали, що натрапили на скарб чи якийсь підземний хід. Подружжю довелося викопати величеньку яму, і вони з’ясували, що знахідка це досить великий гарний рожевий камінь», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначає Наталія Саєнко, вчений секретар заповідника. 

Камінь твердої породи, ймовірно, якийсь вид граніту,заввишки 96 см і завширшки 1 м, орієнтовна вага –приблизно 1 т. Наталія Саєнко каже, що камінь «принесений» до Батурина льодовиком 100-200 тисяч років тому, а вік його обчислюється декількомамільярдами років.

Унікальність полягає в тому, що ні в Батурині, ні в його найближчих околицях ніколи не виявляли подібних «подарунків льодовика».

«Батурин стоїть на високій терасі над Сеймом, тож ґрунти сформовані на лесових відкладеннях. У такій землі в Чернігові викопані Антонієві печери, а в Києві – печери Києво-Печерської Лаври. І навіть своєю вагою камінь не зміг роздавити ці нашарування.

У нашій місцевості, мабуть, ще десь є подібні камені в землі. Просто про них ніхто нічого не знає. А вони тихенько лежать собі і далі», – розповіла Наталія Саєнко. 

Свідка Льодовикового періоду розмістили напроти музейного комплексу «Козацький двір» і будь-хто із гостей заповідника може його побачити, доторкнутися, чи сфотографуватися поруч. Наталія Саєнко каже, що людям у сучасній інформаційній ситуації такі добрі новини дуже потрібні. 

За її словами, батуринський камінь уже зацікавив українських дослідників, тож на їхні фахові висновки чекатимуть із нетерпінням. 

 

Ірина Осташко

Фото надані Національним заповідником «Гетьманська столиця»

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Приєднуйтесь до Телеграм каналу https://t.me/My_Nizhyn та Вайбер

Джерело: mynizhyn.com
2023-06-09 15:23:41