Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Учені розкрили таємницю гравітаційної діри Індійського океану: виникла 20 млн років тому

Учені з’ясували причину виникнення гравітаційної діри в Індійському океані. У цьому місці тяжіння Землі впливає на предмети слабкіше.

Дослідники з Індійського наукового інституту в Бенгалуру вважають, що в усьому винні шлейфи магми, які йдуть із глибин планети. Для вивчення питання використовували суперкомп’ютери, на яких моделювали різні процеси за останні 140 млн років.

– Земля, по суті, являє собою грудкувату картоплину. Деякі її області щільніші, ніж інші, – це впливає на поверхню планети та її гравітацію, – каже співавтор дослідження Аттрейі Гош.

Гравітаційна діра називається також як геоідний мінімум Індійського океану. Його розміри становить 3 млн км.

Для вивчення причин виникнення цього незвичайного середовища, вчені провели 19 симуляцій – у шести сценаріях причиною виникнення аномалії були потоки магми різної щільності.

За розрахунками дослідників, гравітаційна діра утворилася 20 млн років тому. Поки що вчені не можуть передбачити, що буде далі з цією локацією.

– Усе залежить від того, як переміщатимуться ці аномалії маси в Землі. Може статися так, що вона збережеться на дуже довгий час. Але може бути й так, що рух плит призведе до того, що вона зникне – через кілька сотень мільйонів років, – додав Гош.

Аномалії спостерігаються не тільки на Землі, а й у космосі – наприклад, учені помітили сповільнення часу. За заявою астрономів, усі процеси тривають у 5 разів повільніше, і це пов’язано з розширенням Всесвіту.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-24 20:01:26